Terhesség hétről hétre: 9. hét

A magzat

Gratulálunk! A testedben fejlődő parányi embrió ezen a héten új nevet kap, mostantól hivatalosan is magzatnak hívják. Ez a magzat már egyre kevésbé néz ki úgy, mint egy rózsaszín pötty. A farokkinövés eltűnt, kialakul a test formája, ami részben a törzs meghosszabbodásának és kiegyenesedésének köszönhető. A magzat ezen a héten kb. 2,5 cm hosszú, mint egy gemkapocs. A kar és a láb fejlődése szempontjából a mostani egy kritikus szakasz. A lábak hosszabbak lettek, a kis rügyek, melyekből majd a lábujjak lesznek, elkezdtek kihajtani. Közben a karok is meghosszabbodtak, és a könyöknél behajlanak. Az alapvető kézstruktúra is alakul már. Tisztán elkülöníthető a hüvelykujj a többitől. A hasüreg is fejlődik. Elhatárolódnak egymástól azok a részek, amikből majd a máj, az epehólyag, a lép és a mellékvese lesz. Elérkezett a ficánkoló korszak kezdete! A magzat élénk mozgásba kezdett, válaszul az olyan, a testeden kívülről jövő ingerekre is, mint például a fény vagy a zaj. Te azonban mindezt majd csak a második harmad közepétől fogod észlelni.

A terhesség

Mostanra bizonyára jelentős változásokat tapasztaltál a melleidben. Valószínűleg teltebbek és nehezebbek, esetleg érintésre érzékenyek. Bár a terhesség előrehaladtával a mellek tovább nagyobbodnak, az érzékenység alábbhagy majd, általában a negyedik hónap végére. Apró, fehér duzzanatokat fedezhetsz fel a bimbóudvaron (ez a mellbimbó sötét színű része); ezeket Montgomery-gumóknak hívják. Ezek a mirigyek olajat termelnek annak érdekében, hogy nedvesen tartsák a mellbimbót, amikor kezdetét veszi a szoptatás. Ha fizikailag nem voltál túl aktív a terhességet megelőzően, akkor itt az ideje, hogy válassz valamilyen mozgásformát a terhesség hátralévő részére. Az úszás, a séta és a jóga kitűnő választás lehet! Sok szakember különösen az úszást tartja a terhes nők számára a legjobb testmozgásnak. Az úszás nemcsak a szívnek és a véredényeknek tesz jót, de kellemes az ízületeknek is, melyek hajlamosabbak a sérülésre a terhesség alatt. A relaxin hormon lazítja az ízületeket, hogy a medence tágulhasson a szülés alatt. Tehát, kerülnöd kell az olyan testmozgást, ami túlságosan megerőlteti az ízületeket, mint például a felülés vagy az előrehajlás a lábujjakig.

Szakértőinktől

A sajtevés nagyszerű módja a szükséges kalcium bevitelének a szervezetbe, de a várandósság alatt ne fogyassz olyan lágy sajtokat, mint pl. a Feta, Brie, Camembert! „A lágy sajtokban előfordulhat a listeria nevű baktérium, ami ártalmas lehet a kismamának és a babának egyeránt” – mondja Csordás Ágnes védőnő. „Listéria veszélye fennáll még, ha állati eredetű élelmiszert nyersen vagy nem kellően átsütve fogyasztunk, vagy ha a hűtőben tárolt főtt étel több mint 5 nap után kerül fogyasztásra.”

Sütik elfogadása