Terhesség hétről hétre: 21. hét

A magzat

A magzat szívverése napról-napra erősebb és hangosabb. Néhány héttel ezelőtt az orvosnak még különleges, úgynevezett Doppler-készülékre volt szüksége ahhoz, hogy meghallgassa. Mostantól már csak sztetoszkópra van szükség. Ha otthon is szeretnéd hallani kisbabád szívverését, vásárolj egy egyszerű sztetoszkópot. (hogy apa, a tesók és a nagyszülők is élvezettel hallgathassák.) A magzat szívverése nem biztos, hogy könnyen megkülönböztethető a sajátunktól. Próbáld meg kihallani a gyorsabb ritmust: a kisbaba szívverése 120-160 dobbanás percenként, körülbelül a duplája a tiédnek. Sok nő szerint úgy hangzik, mint a vágtató lovak dobogása. A baba súlya mostanra 28-36 dekagramm és körülbelül 22 cm hosszú: hossza és súlya is nagyjából mint egy nagyméretű banán, vagy sárgarépa. A pici már pontos ciklusokban kezd ébredni és aludni. Az ultrahangos felvételek szerint a még meg nem született babák kedvenc alvási helyzetüket is felveszik. Előfordulhat, hogy kisbabád a mellére hajtja az állacskáját, összekulcsolja a kezecskéit az álla alatt, vagy hátrahajtja a fejét.

A terhesség

A hátfájdalmak – főleg a hát deréktáji részén – elég gyakoriak a terhesség folyamán. Nem is csoda: növekvő méhe miatt súlypontja eltolódik, a gerinc alsó része így előrébb hajlik. Mindeközben a relaxin nevű hormon hatására a test minden ízülete és tartószalagja meglazul, így azok a szalagok is, amelyek a medence csontjait a gerinchez rögzítik. A szalagok ilyetén meglazulása kedvez a szülésnek, mivel lehetővé teszi, hogy a medencecsont táguljon és átférjen rajta a baba feje. Azt is jelentheti azonban, hogy fájni fog a hátad az elkövetkezendő pár hónapban! A hátfájás csillapítására a következőképpen változtass mindennapi foglalatosságain: ha bármikor leülsz, tévét nézel vagy dolgozol, használj lábtartót, hogy kissé megemeld a lábfejed! Ha állva kell végezned valamit (pl. főzés, mosogatás), helyezd az egyik lábadat egy kissámlira, így lekerül valamennyi teher hátad alsó részéről. Ha lehetséges, végy meleg (de ne forró!) fürdőt. Ha a hátfájás nem szűnik, mindenképp konzultálj orvosoddal!

Szakértőinktől

A gyümölcsök és zöldségek fantasztikus vitaminforrások a várandósság alatt, de mi történik akkor, ha valaki nem tudja némelyiket megenni? „Fő a kreativitás!" - javasolja Csordás Ágnes védőnő. „Igyunk változatos zöldség- és gyümölcsleveket, vagy szórjunk rá feltétet — sajtot például —, ami tompítja a zöldség ízét.”

Sütik elfogadása