pregnancy-week-by-week-week-22

Ennyi hetes terhes vagyok:

Terhesség hétről hétre: 22. hét

A magzat

Mintha egy bonyulult matematika példára koncentrálna, okos kisbabád már össze tudja ráncolni a szemöldökét. Sőt, már kinőtt hozzá a szemöldöke is! Ezek a finom szőrszálak - a hajához hasonlóan – még nem tartalmaznak pigmentanyagot, teljesen fehérek. Szemhéja is már teljesen kifejlett, habár még a 28. hétig le van záródva. Lehet, hogy mostanában az ugrálós játék a magzat kedvence odabenn. Most hogy már karja és lába is elérte végső arányait (persze még nem végső méretét), erőnléti gyakorlatokat végez — rugdos, hajlít, tapsol. Ha már a kezénél tartunk, körmei már teljesen befedik az ujjhegyét, csakúgy mint a sajátunk, és tovább nőnek. Habár a magzat már több mint 23 cm, a súlya még nem túl nagy – kb. 36 deka, nagyjából papaya méretű. Ekkor a testének csupán 1%-a zsír. Ám innentől kezdve zsírrétegeket pakol magára, hogy testhőt tudjon termelni illetve testhőmérsékletét meg tudja tartani. A pici zsírrétege olyasmi, mint amit az anyuka is felszed a terhesség során. Barna zsírszövet a neve, és azonnal energiává alakul, hogy mindkettőtöket egyenletesen ellásson.

A terhesség

Az esetenkénti fáradtság és fájdalmak ellenére jó mulatság a várandósságnak ez a szakasza. A pocak már eléggé megnőtt ahhoz, hogy tényleg „várandósnak” érezd magad, és mindenki más is észrevegye. (De azért még nem olyan vészes, hogy kellemetlen legyen a székből fölállni vagy bekötni egy cipőfűzőt.) A reggeli rosszulléteknek már valószínűleg vége, az étvágyad is a régi, talán nagyon is a régi. Élvezd ezt az időszakot! Lehet, hogy általában véve nagyszerűen érzed magad, azonban időnként mindannyian megbetegszünk. Ha ledönt a lábadról a megfázás vagy az influenza, azonnal értesítsd orvosodat! Csak akkor szedj vény nélkül kapható orvosságot, ha az orvos rábólint! A gyors felépülés érdekében igyál a szokásosnál több folyadékot, és próbálj meg rendszeresen étkezni. Mindannyian hallottuk (orvosainktól és nagymamáinktól egyaránt), hogy a húslevesnek gyógyító ereje van. Meleg, folyékony és tápláló: minden benne van, amire szükségünk van, ha betegek vagyunk. A babának semmi baja nem lesz, ha pár napig nem eszel rendesen, de te gyorsabban felépülsz, ha megfelelően táplálkozol!

Szakértőinktől

Előfordulhat, hogy a várandósság előrehaladtával valaki medencetájéki fájdalmat érez. „Nem ritka a várandósság során az ágyéki ízesülést érintő medencetájéki fájdalom: ez a szeméremcsont közepén levő ízületet jelenti" - világosít fel Csordás Ágnes védőnő. „A terhességi hormonok miatt az ízületek fellazulnak, hogy medencecsontjai tágulhassanak a szülés során. Ettől növekszik rugalmassága, de némi fájdalmat is okozhat."

HU_registration_cta_banner

Ez is érdekelhet: