Tudj meg többet a 22 hetes terhességről!

Magzat fejlődése

Mintha egy bonyolult matematika példára koncentrálna, okos kisbabád már össze tudja ráncolni a szemöldökét. Ezek a finom szőrszálak - a hajához hasonlóan – még nem tartalmaznak pigmentanyagot, teljesen fehérek. Szemhéja is már teljesen kifejlődött, habár szemeit a 28. hétig még nem nyitja ki.

Lehet, hogy mostanában az ugrálós játék a magzat kedvence odabenn. Most, hogy már mindkét karja és lába is arányosan megnőtt (persze még nem érték el végső méretüket), kisbabád erőnléti gyakorlatokat végez — rugdos, hajlít, tapsol. Ha már a kezénél tartunk, a babád körmei is már teljesen befedik az ujjhegyét, és folyamatosan nőnek. Habár a magzat már több mint 23 cm, a súlya még nem túl nagy – kb. 36 deka, nagyjából papaya méretű. Ekkor a testének csupán 1%-a zsír. Ám innentől kezdve zsírrétegeket pakol magára, hogy testhőt tudjon termelni, illetve hogy testhőmérsékletét meg tudja tartani. A pici zsírrétege olyasmi, mint amit az anyuka is felszed a terhesség során. Barna zsírszövet a neve, és azonnal energiává alakul, hogy mindkettőtöknek egyenletes ellátást biztosítson.

A terhesség

Az esetenkénti fáradtság és fájdalmak ellenére jó mulatság a terhességnek ez a szakasza. A pocak már eléggé megnőtt ahhoz, hogy tényleg „várandósnak” érezd magad, és körülötted mindenki más is észrevegye. (De azért még nem olyan vészes, hogy kellemetlen legyen a székből felállni vagy cipőfűzőt bekötni.) A reggeli rosszulléteknek már valószínűleg vége, az étvágyad is a régi, talán nagyon is a régi. Élvezd ezt az időszakot!

Lehet, hogy általában véve nagyszerűen érzed magad, azonban időnként mindannyian megbetegszünk. Ha ledönt a lábadról a megfázás vagy az influenza, azonnal értesítsd orvosodat! Csak akkor szedj vény nélkül kapható orvosságot, ha az orvos is rábólint! A gyors felépülés érdekében igyál a szokásosnál több folyadékot, és próbálj meg rendszeresen étkezni. Mindannyian hallottunk (orvosainktól és nagymamáinktól egyaránt) a húsleves gyógyító erejéről. Meleg, folyékony és tápláló: minden benne van, amire szükségünk lehet, ha betegek vagyunk. A babának semmi baja nem lesz, ha pár napig nem eszel rendesen, de te gyorsabban felépülsz, ha megfelelően táplálkozol!

Szakértőinktől

Előfordulhat, hogy a várandósság előrehaladtával valaki medencetájéki fájdalmat érezhet. „Nem ritka a várandósság során az ágyéki ízesülést érintő medencetájéki fájdalom: ez a szeméremcsont közepén levő ízületet jelenti" - világosít fel Csordás Ágnes védőnő. „A terhességi hormonok miatt az ízületek fellazulnak, hogy medencecsontjai tágulhassanak a szülés során. Ettől növekszik rugalmassága, de némi fájdalmat is okozhat."

Sütik elfogadása