Terhesség hétről hétre: 8. hét

A magzat

Az elmúlt héten az agy elkezdett három elhatárolható résszé fejlődni. Ezen a héten más testrészek következnek: a kezeken és a lábakon apró, bordázott ujjacskák alakulnak ki. A farokkinövés pedig - amit a magzat eddig tüntetően viselt - kezd eltűnni. Persze nem csupán a végtagok nőnek: a bélrendszer kialakulásával egy középső hurok átkerül a köldökzsinórba, mert nincs elég helye a hasüregben. Már ebben a korai szakaszban is működnek a belek, hogy elszállítsák a salakanyagokat a szervezetből. Egy hónap múlva, amikor a baba pocakjában több hely lesz, a belek visszakerülnek a köldökzsinór útjából a hasüregbe. A kis pocaklakó most kb. gumilabda méretű, súlya úgy 0,25 gramm, hossza valahol 7 és 17 mm között van. Az embrió inkább szögletes formájú, mint gömbölyű. Teste kezd érzékennyé válni, mivel fejlődő idegrendszere már kommunikál az izmokkal.

A terhesség

Eljött az első terhesgondozás ideje, ha tehát eddig nem volt szülész-nőgyógyász orvosod, most válassz egyet! Fontos, hogy megbízz benne és elégedettnek érezd magad a vizsgálatok során! Eleinte havonta egyszer, az utolsó két hónapban a szülés előtt pedig gyakrabban kell járnod hozzá. Ezek a vizsgálatok tökéletes lehetőséget kínálnak arra, hogy feltedd kérdéseid, ezért ne habozz megemlíteni aggályaidat! Két látogatás között írd össze ezeket, hogy ne felejtsd el! Mikor jelentsd be be a terhességet? Ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Mikor osszuk meg az izgalmas híreket a nagyvilággal? Vannak, akik azonnal elmondják közeli barátaiknak és a családnak. Mások várnak az első harmad végéig, amikor már előrehaladottabb a terhesség. Néhány nő szeret addig várni, amíg szemmel láthatóvá válik a dolog. Hogy mikor jelentsd be főnöködnek? Ebben csak te magad dönthetsz! Ha veszélyeztetett a terhesség (vagy a reggeli émelygés a fürdőszobához láncol), jobb előbb elmondani.

Szakértőinktől

„A fáradtság teljesen szokványos tünet a várandósság korai szakaszában” – mondja Csordás Ágnes védőnő. „A kimerültség csökkenthető megfelelő étrenddel, sok alvással és testmozgással.” A relaxin hormon lazítja az ízületeket, hogy a medence tágulhasson a szülés alatt. Tehát kerülnöd kell az olyan testmozgást, ami túlságosan megerőlteti az ízületeket, mint például a felülés vagy az előrehajlás a lábujjakig.

Sütik elfogadása