Tudj meg többet a 18 hetes terhességről!

Magzat fejlődése

Ezen a héten kialakul a magzat egyik egyedi ismertetőjele: az ujjlenyomata. Az ujjhegyeken és a lábujjakon összegyűlő zsírpárnácskákból megkülönböztető, örvénylő vonalak alakulnak ki. A vastagbél idáig le volt tapadva a hasfal hátsó részén - most sok emésztőmirigy van kialakulóban. A fejlődésben lévő emésztőrendszer több lépésen ment keresztül az elmúlt pár hétben: a magzat magzatvizet nyel, ami aztán végighalad a gyomron és a beleken. Aztán ehhez a folyadékhoz hozzákeverednek az elhalt sejtek, és a belek kiválasztásának eredményeképp magzatszurok képződik. A magzatszurok az a fekete, kátrányszerű salakanyag, ami végül az újszülöttek első kakis pelusában „landol”. A magzat súlya most közel 20 dekagramm, teljes testhossza pedig 16-17,5 cm – mindez egy édesburgonya méretének felel meg.

A terhesség

Megfigyelheted, hogy mindenki - az anyósodtól kezdve a sosem látott idegenekig - késztetést érez arra, hogy tanácsot adjon a terhességeddel kapcsolatban. Például, hogy mennyit mozogj, mit egyél és hogyan dolgozz... Úgy tűnik, nincs olyan téma, amibe ne kotyognának bele! A kéretlen tanácsok ugyan bosszantóak lehetnek, de próbáld uralni a helyzetet, és ne érezd úgy, hogy meg kell védeni a döntéseidet! Egyszerű kis válasszal („Köszönöm, rajta leszek!") egy csapásra megoldható minden. Ne feledd, hogy az embereket izgatja, ha várandós kismamát látnak, és csak a javadat akarják. Azon se lepődj meg, ha az „útszéli" tanácsok eltérnek orvosod javaslataitól, hiszen az orvosi szemlélet is változott az évek folyamán. Időnként szédülsz? Nem csoda: szíved 40-50 százalékkal erősebben működik, mint a terhességed előtt. Ez az iparkodás, amihez hozzájön még az egyre növekvő méhed véredényekre gyakorolt nyomása, időnként elgyengíthet, főleg ha nagyon gyorsan kelsz fel.

• Mindenképp pihenj gyakran! • Feküdj le a bal oldaladra naponta többször, hogy javíts a keringéseden! • Az alacsony vércukorszint miatt is szédülhetsz, ezért egyél egy darabka gyümölcsöt, így talpon maradhatsz és nem kapsz rá a rágcsálnivalókra!

Az apró lábacskák már rugdosódnak? A magzat még mindig annyira picike, nem erőteljes rúgásokat érzel, hanem inkább szelíd remegést, mintha egy dobozban a befogott lepkék a szárnyukkal verdesnének.

Szakértőinktől

Mivel a hüvelyváladék változik a várandósság során, nehezen felismerhető, ha fertőzés alakul ki. „A várandós nők többségénél fehér, tejszerű váladék képződik, az úgynevezett fehér folyás" - mondja Csordás Ágnes védőnő. „A fehér folyás normális, és mennyisége a szülés közeledtével növekedhet."

Sütik elfogadása