Terhesség hétről hétre: 20. hét

A magzat

A múlt héten magzatmáz-bevonat kezdett kialakulni kisbabád bőrén. Ezen a héten már teljes testfelületét ez a krémes anyag borítja, amely megvédi a finom bőrt a magzatvíztől. Kisbabád valóban kezdi érzékelni az őt körülvevő világot, habár nyilván bizonyos határok között. Agyacskája hajrázik, hogy kifejlessze az érzékeihez kapcsolódó idegközpontokat, és ezek lassan működésbe is lépnek. Jobban reagál már az őt körülvevő világ változásaira: a te tevékenységeidre, a környezet hangjaira, még a magzatvíz ízére is. Kisbabád súlya most 21-25 deka, hossza kb. 21 cm, akárcsak egy banán. Már biztos megérezted, ahogyan a magzat hempereg, alámerül, rugdalódzik a pocakodban. Mostanában már ritmikus rándulásokat is tapasztalhatsz, ami annyit jelent, hogy csuklik. A babák többsége csuklik az anyaméhben, valószínűleg azért, mert fejletlen rekeszizmuk görcsbe rándul. Nem tudja sehogy sem megszüntetni a csuklást, de nincs is rá szükség — sem most, sem születése után sem árt a babának. Miután a hajas fejbőr mintázata néhány héttel ezelőtt kialakult, kisbabád a következő lépésre tér át, ez pedig a hajnövesztés. Ez már nem magzatpehely, hanem igazi haj. De még ne álmodozz dús sörényről: a kicsi hajának nagy része a születés után két héttel elkezd kihullani. Aggodalomra azonban semmi ok: fokozatosan fog kinőni majd az állandó haja, és valószínűleg világosabb árnyalatú lesz, mint a születéskor. Egy kicsit arrébb, kisbabád kobakjában a belső fül csontjai már teljesen kialakultak, orra pedig lassan felveszi felismerhető formáját.

A terhesség

Gratulálunk! Túl vagy terhességed felén! Hosszú utat tettél meg négy és fél hónap alatt. Méhed az eredeti magasságának háromszorosára növekedett. Amikor az orvos megméri, valószínűleg azt tapasztalja, hogy a méh legmagasabb pontja már a köldökkel van egy vonalban. Innentől kezdve a méh hetente kb. 1 centimétert nő a szülésig. Láttad már a kisbabádat? Ha a terhesség közepén ultrahangos vizsgálatot végeznek, valószínűleg a 18. és a 22. hét között kerül rá sor. Az orvos több okból akarhat ultrahangos vizsgálatot végezni: hogy ellenőrizze a magzat növekedését és fejlődését, megerősítse a szülés időpontját, bizonyos születési rendellenességekkel kapcsolatos szűrést végezzen, valamint felmérje a méhlepény és a köldökzsinór egészségi állapotát. Az ultrahang segítségével megszámolhatja a magzat kéz- és lábujjait, kiderítheti a baba nemét (már ha szeretnéd tudni), és megnyugtathat, hogy minden rendben zajlik. S ha már így élőben végre megpillanthatod a kis akrobatát odabenn (aki nem hagy aludni folytonos bolondozásával), sokkal reálisabbnak tűnik a küszöbön álló szülővé válás. Kérj egy nyomtatott példányt az ultrahang-felvételről, és már kezdheted is összeállítani a baba első fényképalbumát!

Szakértőinktől

Ha valakinek nagyon stresszes az élete vagy a munkája, nagyon jót tesz saját magának és a babának is, ha megoldja, hogy pihenhessen. „Habár bizonyos mennyiségű stressz jót tesz — ösztönöz minket a cselekvésre, — az állandó és intenzív stressz negatív hatással lehet az anyára és esetleg a kisbabára is" - mondja el Csordás Ágnes védőnő.

Sütik elfogadása