Terhesség hétről hétre: 19. hét

A magzat

Valószínűleg még nem tudod, milyen nemű a baba, de ha kislányt vársz, a szaporítószervek már megfelelően kialakultak. Helyén van a hüvely, a méh, a petevezetékek, és a petefészkekben több mint 6 millió kezdetleges csírasejt található. Amikor a pici megszületik, ez a szám már mindössze kb. 1 millió; egész életében ennyi petéje lesz. Nem fantasztikus tudni azt, hogy az a petesejt, amiből gyermeked kifejlődött, egyidős veled és csak arra várt, hogy kiszabaduljon, miközben felnőtté cseperedtél? Ha kisfiad lesz, nála is haladnak a dolgok. A férfi szaporítószervek már szinte teljesen kifejlődtek. Kialakultak a herék, és terhesség kb. 10. hete óta tesztoszteront választanak ki. A külső nemi szervek - melyek az első trimeszter során alakultak hímivarúvá - tovább növekszenek: mostanra a herezacskó többnyire már látható. A magzat kb. 17,5 cm súlya pedig 18-22 deka, akár egy mangó. Határozott fellendülés következik a magzatnövekedésben, úgyhogy komoly súlygyarapodásra számíthatsz az elkövetkezendő hetekben. A bőr körülbelül mostanában kezd egy magzatmáz nevű anyagot termelni, amely a bőr által kiválasztott olajokból, elhalt sejtekből, valamint a testet beborító magzatpehelyből áll. Ez a viasszerű máz óvja a magzat bőrét a magzatvízben való úszkálás kellemetlen hatásaitól. A magzatmáz nagy része a születés előtt eltűnik, ha a baba nem koraszülött. A idő előtt született babák gyakran vastag magzatmázzal borítva jönnek a világra. Még az időre született csecsemőknél is marad némi magzatmáz a bőrredőkben.

A terhesség

Ne igyekezz ledörgölni a sötét foltokat az orrodról, arcodról, vagy homlokodról! Nem koszról van szó ugyanis, hanem általános terhességi tünetről: ez az úgynevezett májfolt, vagy „terhes álarc." A hormonok okolhatók ezekért a foltokért, amelyek egyes kismamáknál – de nem mindenkinél – előtűnnek. A terhességi hormonok felelősek az úgynevezett linea nigráért is: ez a hason a szeméremcsontig végigfutó sötét vonal. A májfolt és a linea nigra is fokozatosan elhalványodik a szülést követően. A napozás miatt még sötétebbé válhat a bőr pigmentanyaga, úgyhogy mindenképp használj naptejet és maradj árnyékban, ha azt szeretné, hogy bőrszíned egyenletesebb maradjon. (A naptej mindennapi használatát mindenesetre már most elkezdheted!) A méh növekedésével meg kell hogy nyúljanak a méh tartószalagjai is. Időnként ezek a megfeszült szalagok éles fájdalmat vagy tompa lüktetést okoznak az alhas tájékán, általában vagy az egyik, vagy a másik oldalon. Valószínűleg akkor a legészrevehetőbb, amikor hirtelen testhelyzetet változtatsz, illetve felkelsz egy székből vagy az ágyból. A többi terhesség alatti kellemetlenséghez hasonlóan rendszerint a pihenés a legjobb gyógyír. Habár a körkörös szalagok fájdalma igen gyakori, ha aggódsz emiatt, inkább beszélj orvosoddal, vagy a védőnővel!

Szakértőinktől

„Nem kell „edzeni” a mellbimbókat a várandósság alatt, hogy felkészüljünk a szoptatásra” - mondja Csordás Ágnes védőnő. „A mellbimbó edzése egy nagyon idejétmúlt tanács. Valójában még káros is lehet, mert a mell ingerlése azt a hormont szabadíthatja fel, ami a méhösszehúzódásokat idézi elő. Ha valakinek befelé fordulnak a mellbimbói —vagyis ingerlésre beljebb húzódnak — a gondozást végző szakember javasolhat néhány stratégiát, amivel megkönnyítheti a szoptatást, miután a baba megszületett.”

Sütik elfogadása