Terhesség hétről hétre: 10. hét

A magzat

A kar és a láb fejlődése volt a nagy hír a múlt héten. Ennek a hétnek a végére a külső fülek rendeződnek majd el. Most még nagyon alacsonyan helyezkednek el a fejen, de ahogy a fej nő, a fülek is helyükre kerülnek. A mama hangja hamarosan zene lesz a pici fülének! A magzat szeme is fokozatosan fejlődik. Az alapvető optikai struktúra már a helyén van, és a szemhéjak is kezdik takarni a szemeket, melyek még mindig a fej két oldalán találhatók. Részben a fejlődő csontozatnak köszönhetően, a magzat most kb. 2,5 grammot nyom, és 2-3 cm hosszú a feje tetejétől a feneke aljáig. Ez az ún. ülőméret vagy ülőmagasság. Noha a baba első fogai csak a születés után több hónappal törnek majd elő az ínyből, a fogkezdemények már kezdenek apró fogrügyekké formálódni. Születésekor a babának 20 tejfoga vár arra, hogy előbújhasson élete első néhány éve során, ugyanakkor a csontfogak is ott nőnek már az íny alatt.

A terhesség

Nagyjából mostantól számítva szíved több vért pumpál át a vénáidon: a 32. hétre 40-50%-kal több vér található a kismamák testében, mint a terhesség előtt! Ez a többlet mennyiségű vér a méh és a placenta (méhlepény) ellátásához szükséges. S ha már a vérkeringésnél tartunk: a véráramlás serkentése érdekében tett lépések segíthetnek megelőzni a visszerek kialakulását a terhesség során. Sétálj mindennap, feküdj a bal oldaladon, polcold fel a lábaidat (térdben alátámasztva), illetve ne ülj keresztbe tett lábbal! Ezek a dolgok segítenek megelőzni, hogy a vérkeringés lelassuljon.

Szakértőinktől

„Ha a várandós már gyerekkorban átesett a bárányhimlőn, a védelmező antitestek a babát is óvják a várandósság alatt” – mondja Csordás Ágnes védőnő. „Ebben az esetben nincs ok aggodalomra akkor, ha valaki a várandósság alatt bárányhimlős beteggel találkozik. Ellenkező esetben azonban elővigyázatosnak kell lenni!”

Sütik elfogadása