Tudj meg többet a 16 hetes terhességről!

Magzat fejlődése

A múlt hét nagy történése a testszőrzet és esetlegesen a haj megjelenése volt. Ezen a héten erősödő izomzatának köszönhetően a magzat már azon munkálkodik, hogy fejét és nyakát kiemelje begörbült helyzetéből. A kiegyenesedés tudományával lehetővé válik a felülés. A magzat most már a kezét és lábát is gyakran mozgatja. Ettől a testedzéstől akár meg is izzadhatna a kicsi, hiszen a verejtékmirigyek már kialakultak (természetesen az anyaméhben mindig épp megfelelő a hőmérséklet). Mostantól kezdve a 20. hétig bármikor elkezdheted észlelni a magzatmozgás jeleit. De ne aggódj, ha még nem érzel semmit! A magzat még nagyon picurka — kb. 11-12 cm és 8 dekagramm – egy avokádó méretének felel meg. A magzatvíz „párnája” miatt nehéz még ilyenkor érzékelni a mozgást.

A terhesség

Az orvosok többsége azt ajánlja, hogy a várandósság alatt a kismama aludjon az oldalán. A háton fekvés miatt nőhet a a szívbe torkolló gyűjtőérre gyakorolt nyomás: ez a véredény szállítja vissza az anya szívébe a vért. Ráadásul a háton alvás miatt erősebbé válhat a hátfájás, főleg a terhesség előrehaladottabb szakaszában. Persze a növekvő pocak miatt még akkor is nehezebb hason aludni, ha egyébként jólesne. Úgyhogy érdemes hozzászokni az oldalt alváshoz. A legjobb, ha a kismama a bal oldalán fekszik, mivel ez fokozza a keringést, ezáltal kisebb az ödéma (püffedés), a visszértágulat és egyéb, a renyhe keringés miatti panaszok kialakulásának esélye. Sok nő úgy véli, hogy egy teljes testhossznyi testpárna kellemesebbé varázsolja az alvást. Azt is kipróbálhatod, hogy felső lábad keresztbe teszed az alsó előtt, így könnyebben az oldaladon maradhatsz. A terhességi hormonok miatt folyadék gyűlik a tüdőbe, emiatt nehezebb mély lélegzeteket venni. A terhesség későbbi szakaszában a növekvő anyaméh még „rátesz egy lapáttal”, mert nyomást gyakorol a rekeszizomra, ezáltal csökken a tüdő kitágulására rendelkezésre álló tér. A lihegés nem árt sem a mamának, sem a babának, ám ha zavar a légzési nehézség, konzultálj orvosoddal vagy egy védőnővel!

Szakértőinktől

„A legújabb kutatások szerint ilyenkor —a 16. hét táján — kezd a magzat hangokat hallani és reagálni rájuk” - mondja Csordás Ágnes védőnő. „Nagyjából két hónap múlva a baba már reagálni tud az anya hangjára!”

Sütik elfogadása