Terhesség hétről hétre: 23. hét

A magzat

Most, hogy a magzat fülcsontjai megkeményedtek, hall téged, és a hangodat mindennél jobban szereti. Kényeztesd naponta azzal, hogy olvasol vagy énekelsz neki és beszélsz hozzá! Ha furán érzed magad attól, hogy a pocakodnak olvasol, emlékezz arra, hogy magzat minél többet hallja az anyukája hangját, születése után annál ismerősebb lesz neki. A magzat most egy kis, vékonyka újszülöttre hasonlít. Súlya közel fél kiló és hossza 20-25 cm körüli, amely kb. megegyezik egy kisméretű játékbabáéval. A magzatot körülvevő magzatvíz a legideálisabb közeg az egészséges fejlődéshez. A sós folyadék melegen tartja, megvédi a fertőzésektől és elég rugalmas ahhoz, hogy a fejlődő magzat biztonságban végezhesse “tornagyakorlatait”. A terhesség ebben az időszakában a magzatburokban kb. fél liter három-négy óránként cserélődő folyadék található.

A terhesség

Ha még nem iratkoztál be szülés előkészítő tanfolyamra, itt az ideje, hogy most megtedd, mivel az ilyen kurzusok hamar telítődnek. A „tananyag” a legtöbb esetben a terhesség 32. hetével kezdődik, így praktikus egy olyan tanfolyamra jelentkezni, amely a szülés kiírt időpontja előtt pár héttel véget ér, arra az esetre, ha a pocaklakó hamarabbra tervezné érkezését. Szervezetedet mindenképp juttasd megfelelő mennyiségű vashoz. A vas elengedhetetlen az oxigénszállításért felelős vörösvértest termeléséhez a mama és a baba számára egyaránt. Sok kismama már a terhesség előtt is enyhén vérszegény és a nők 20 százalékát a terhesség során vashiányos anaemiával kezelik. A vérszegénység (amely lehet enyhe is) tünetei között szerepel a fáradékonyság, gyengeség, pihegő légzés és ájulás-érzés. A vashiányos anaemia kezelése a testbe való magasabb vasbevitellel kezdődik. Mindenki tudja, hogy a máj vasat tartalmaz; egyéb vasban gazdag ételek a vörös hús, a feketeszíj melasz, a lencse és a leveles zöldségek, mint pl. a spenót és a káposztafélék. A legtöbb nőnek étrend-kiegészítésként plusz vasra is szüksége van, amely általában a terhes-vitaminok egyik eleme. Fontos, hogy nőgyógyászminden terhességi vizsgálat során ellenőrizze a vérnyomást. A terhesség során normális a megemelkedett vérnyomás, mivel ilyenkor megnő a vérmennyiség és a szívösszehúzódások is erősebbek.

Szakértőinktől

Most, hogy a várandósságodnak látható jelei vannak, talán jobban aggódsz amiatt, hogy az egyre növekvő pocakodat esetleg ütés éri. "A méh és a magzatburok csodálatos védelmet nyújt a magzat számára” – mondja el Csordás Ágnes védőnő - „de ha bármilyen behatás éri, és aggály merül fel valakiben, keresse fel nőgyógyászát!”

Sütik elfogadása