Terhesség hétről hétre: 30. hét

A magzat

A kisbaba agya továbbra is bámulatosan fejlődik. Idáig sík volt a felülete, viszont ezen a héten kezd kialakulni az agy jellegzetesen redős, külső felszíne. Ezeket a redőket tekervényeknek nevezzük, melyek lehetővé teszik az agy számára, hogy több agysejtet tároljon. Amint egyes dolgok kifejlődnek, mások eltűnnek, mint például a magzatpehely, a magzat testét fedő ultrafinom pihe (bár előfordulhat, hogy foltokban még megmarad a hátán és a vállain). Ezen a héten kisbabájának súlya már kb. 1,35 kg, és fejtetőtől farig mért hossza meghaladja a 27 cm-t. Teljes testhossza a lábával együtt pedig kb. 42 cm. A megfelelő étkezés rendkívül fontos a harmadik trimeszter során, mivel a magzat közvetlenül az anya szervezetéből veszi fel a tápanyagokat saját belső tápanyagkészletének feltöltéséhez és súlyának gyarapításához. A tejből, amit az anyuka elfogyaszt, a kalcium közvetlenül a csontjait építi, és a terhességi vitaminokból illetve vasban gazdag ételekből származó vas pedig vastartalékát építi, ami 6-9 hónapos koráig kitart majd. A protein is döntő jelentőségű az utolsó pár hónapban, mivel fenntartja az egészséges sejtnövekedést a baba egész testében.

A terhesség

Mostanra a méh legfelső pontja kb. 10 centiméterrel a köldök fölött van. A hason a bőr megnyúlik és néha viszket: ez teljesen normális jelenség. Próbáld meg hidratáló krémmel gyengéden masszírozni a pocakodat, és bármennyire is jólesne, ne vakard, mert csak még jobban viszket majd! A karokon, lábakon, a kéz- és lábujjakon is jelentkezhet a viszketés, ezekkel kapcsolatban ugyanaz a szabály: keress más utat-módot a kellemetlen érzés enyhítésére! Lassan elérkezik az idő arra, hogy gyermekorvost, családorvost vagy védőnőt keress kisbabádnak: voltaképp minél előbb, annál jobb. Valószínűleg megnyugtatóbbnak érzed az orvosválasztást, ha most megfelelő időt szánsz rá, és a szükséges információk birtokában hozod meg a döntését. Máskülönben a kórházban kell ezt sietve eldöntenie a szülés után. Fontos, hogy olyan egészségügyi szolgáltatót találj, akivel kellemes kapcsolatot tudsz kialakítani: sokat fogtok találkozni, főleg míg a baba egy éves nem lesz. Kérj ajánlásokat barátaidtól, és szánj rá időt, hogy mindegyik jelölttel személyesen találkozz!

Szakértőinktől

Elkezdtél már bevásárolni a picinek? „Amikor összeállítod a gyerekágyat vagy a bölcsőt, arra különösen figyelj, hogyan illeszkednek bele a gyereklepedők" - mondja Linda Jonides, amerikai gyermekorvos. "A lötyögő lepedők veszélyesek lehetnek, mert fulladásveszélyt okozhatnak.”

Sütik elfogadása