Terhesség hétről hétre: 24. hét

A magzat

Ugrándozik, fejest ugrik, forog és rugdos—a baba fantasztikusan érzi magát odabenn! Amint a mama készen áll a jól megérdemelt éjszakai alvásra, ő megkezdi az edzést. Úgy tűnik, mintha ennyit még nem mozgott volna? Ez így is van: a magzat 24-28 hetes korában a legmozgékonyabb, mivel ezután egyre kevesebb helye marad a most tökélyre fejlesztett akrobatamutatványaira. A kis tornász ezen a héten elérheti akár a 480 grammot is, hossza pedig a 25-30 cm-t, vagyis mostmár egy sárgadinnye méretével megegyező. Ha a baba most lenézhetne a mellkasára, élete első anatómia óráján vehetne részt. Mivel bőre vékony és áttetsző, láthatóak a vérerek, a csontok és az alatta elhelyezkedő szervek. A következő hónapok során bőre egyre vastagabb lesz, mígnem a miénkhez hasonlóvá válik. Bár a magzat szeme most még csukva van, már minden része kialakult, beleértve a retinát, amelynek fejlődése a következő hónapban fejeződik be. A szem színes részében, az íriszben még nem található pigment. A magzat szemszíne a következő néhány hónapban alakul ki, habár a végleges szín csak a születés után dől el.

A terhesség

Mostantól figyelned kell az idő előtti vajúdás jeleire! A leggyakoribb tünetek a menstruációszerű görcsök, a hüvelyváladék megváltozása, a hát alsó részén jelentkező tompa fájdalom, a méhösszehúzódások, a medencére gyakorolt nyomás (mintha a baba lefelé nyomná), illetve a hüvelyből szivárgó vagy ömlő magzatvíz. Természetesen a fenti panaszok közül számos, a várandóssággal járó szokásos kényelmetlenség, mint pl. a hátfájás vagy az enyhe összehúzódások. Figyeld tested jelzéseit! Ha a tünetek gyakran jelentkeznek, vagy akkor sem szűnnek meg, ha iszol egy kis vizet vagy gyümölcslevet, majd lefekszel egy órára, azonnal hívd a szülész orvosodat! Ne feledd, hogy a hüvelyből szivárgó vagy erősen folyó folyadék azonnali orvosi beavatkozást igényel! A várandósság ideje alatt a leendő apuka is óriási változásokon megy keresztül, bár ezek fizikailag nem olyan nyilvánvalóak, mint az anyuka esetében. Partnered különböző stílusokkal próbálkozhat: például szakállt vagy bajuszt növeszt, megváltoztatja a frizuráját – vagy éppenséggel új tevékenységekbe kezd, hogy felkészüljön a szülői feladat felé vezető csodálatos, de gyakran ijesztő utazásra. Eljött az ideje, hogy beszéljetek ezekről a változásokról, illetve arról, hogy az új, szülői szerep hogyan érinti kapcsolatotokat!

Szakértőinktől

Növekvő pocakod miatt autóvezetés közben valószínűleg át kell állítanod néhány dolgot. „Győződj meg arról, hogy a biztonsági öv az öleden átfutó része a pocak alatt van, és rásimul a csípőcsontra” - tanácsolja Csordás Ágnes védőnő. „Az öv váll része a has felett, a válltól a csípő felé fusson, és ne keresztezze azt!”

Sütik elfogadása