Terhesség hétről hétre: 7. hét

A magzat

A kicsi múlt heti nagy teljesítményei között az idegcsatorna összezáródása szerepelt. Ezen a héten az agy teljesítményének fejlesztésén dolgozik. Bár az agy fejlődése még a megszületés után is sokáig folytatódik, az agy főbb részei most alakulnak ki. Az idő előrehaladtával három részre fog osztódni: előagy, középagy és hátsó agy. Az előagy feladata lesz az érvelés, a problémamegoldás, az emlékezet kialakítása és az emlékek megőrzése. A középagy forgalomirányító rendőrként fog irányítani elektromos jeleket, az agyban lévő célállomásukhoz. A hátsó agy fogja felügyelni a légzést, a szívverést és az izommozgásokat. Ezzel persze még nincs vége. A karok és lábak is gyorsan nőnek. Megjelennek a végtagbimbók, bár ekkor még inkább apró evezőlapátokra hasonlítanak. Méretek: A magzat most 4-8 mm hosszú. Kicsivel nagyobb, mint a kisujjkörmöd szélessége.

A terhesség

Örökösen rohannod kell a mosdóba? A tomboló hormonok és a megnőtt vérmennyiség arra készteti a szervezetet, hogy több folyadékot termeljen, amitől aztán meg kell szabadulnia. Ne fogd vissza a folyadékbevitelt, sőt - bár furcsán hangozhat - próbálj meg még többet inni, mint a terhességed előtt! Az első terhesgondozás alkalmával az orvos figyelmeztethet arra, hogy ha toxoplazmózist kapsz (ez egy olyan fertőzés, ami nyers vagy nem elég jól átsült húson, illetve macskaürüléken keresztül terjed), az károsíthatja a magzatot, még akkor is, ha az anyát nem (hacsak nincs legyengülve az immunrendszere). Az is lehet, hogy már volt ilyen fertőzésed, csak nem tudsz róla – ez esetben szervezeted már immunis erre. Ha még nem találkozott a betegséggel, kicsi rá az esély, hogy elkapd, feltéve, ha betartod a megfelelő óvintézkedéseket! Nem találkozhatsz a bacilussal, ha a hamburgerpogácsát vagy a steak-húst jól átsütve kéred, és alaposan megmosod a kezeidet, ha nyers húshoz érsz! Kertészkedés közben viselj védőkesztyűt, hogy még csak véletlenül se érj macskaürülékhez! Ha van otthon cica, akkor a terhesség hátralévő részében más cserélje a macskaalmot!

Szakértőinktől

Biztosan szeretnéd tudni, hogyan hat ki munkád az egészségedre. „A legtöbb munka nem veszélyes a várandós nők számára” – mondja Csordás Ágnes védőnő. „Vannak persze kivételek, pl. az olyan munkák, melyek során a kismama tisztítószerek/oldószerek kipárolgását lélegzi be, vagy ha nehezet kell emelnie.”

Sütik elfogadása