Terhesség hétről hétre: 6. hét

A magzat

A magzat fejlődésében fontos esemény következik be ezen a héten! Az idegcsatorna, ami a múlt héten kezdett el kialakulni, bezáródik, és ebből lesz a kicsi gerincvelője. Noha az embrió még mindig leginkább egy aprócska ebihalra hasonlít, a felszínén szövetgyűrődések keletkeznek, melyekből később a baba álla, arca és állkapcsa alakul majd ki. Azok a területek, ahol majd a szemek és az orr foglalnak helyet, elkezdtek kidudorodni, és a belsőfül szerkezete is kialakulóban van. Az embrió egyre nő, most már körülbelül 2,5 mm-es, vagyis nagyjából akkora, mint egy borsószem. A szívcső - ami a múlt héten jött létre - tovább fejlődik, 4 primitív kamra lesz belőle, és verni kezd, mint egy apró kis dob. A legfontosabb belsőszervek, mint például a vese és a máj, kezdenek formálódni. A tüdő még szintén csak egy egyszerű cső, amely egy tasakszerű szerkezetet vesz fel; még sokat fog fejlődni, mielőtt készen áll a levegő befogadására.

A terhesség

A terhesség korai szakaszában végbemenő testi változások, bár izgalmasak, alkalmanként nagy kihívást jelentenek. Azonban minden okkal történik! A fokozott véráramlás miatt a mellek bizsereghetnek vagy érzékenyek lehetnek; a szervezet most keményen dolgozik azon, hogy felkészítse őket a szoptatásra. Viselj jól támasztó melltartót, még éjszaka is, ha az segít. A progeszteronszint megemelkedése szorulást idézhet elő, mivel az emésztőszervek működése ilyenkor lelassul. Ezt kezelendő, mozogj rendszeresen és táplálkozz kiegyensúlyozottan: iktass be étrendedbe sok, magas rosttartalmú ételt, mint például gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket! Igyál sok vizet: naponta legalább nyolc pohárral! A terhes nők kb. 70%-a tapasztal reggelente émelygést, ami az első trimeszterben a legerősebb. A hányingert a hCG nevű terhességi hormon okozza, ami közvetlenül a beágyazódás után választódik ki.

Szakértőinktől

„A reggeli émelygést okozó hormon lehet a felelős a fejfájásért is” – mondja Csordás Ágnes védőnő. „A várandósság alatti fejfájást fáradtság, feszültség, fizikai vagy érzelmi stressz is okozhatja.”

Sütik elfogadása