Terhesség hétről hétre: 40. hét

A magzat

Mi, felnőttek imádjuk követni az ütemtervet, a babák nem annyira. Tehát miközben várjuk, hogy a héten megjöjjön az új családtag, ne csalódjunk, ha kisbabánk úgy dönt, inkább marad testünk melegében és biztonságában még néhány napig vagy (merjük kimondani?) hétig. Ha a kicsi még húzza az időt, orvosod fogja figyelemmel követni súlygyarapodását, és az összehúzódásokhoz való toleranciáját, hogy minden rendben legyen. A magzat szorosan összegömbölyödve kuporog a méhben. Nincs sok választása, szűkös a hely. Még megszületése után is összegömbölyödve marad néhány hétig, ebben a magzati pozícióban. Elég jól hozzászokott ahhoz, hogy karjait, lábait kényelmesen felhúzva tartsa. Ha farfekvésű a baba (lábával vagy fenekével lefelé helyezkedve), az orvosa megkísérelheti, hogy megfordítsa. Ha ez nem sikerül, megbeszéli az anyukával a császármetszés alkalmazásának lehetőségét. A kicsi valószínűleg elérte végső születési súlyát és hosszát, ami átlagosan 3,75 kg és 52 cm (a fiúk kicsivel nagyobbak, mint a lányok). Mivel az elmúlt néhány hónapban teste zsírt is termelt, súlyának 15%-a zsír, ami segít majd őt melegen tartani a kinti világban. A többi része, szervei és testrendszerei, is készen állnak a méhen kívüli életre. Elraktározott egy kis keményítőt a májában, hogy abból majd glükóz legyen megszületése után, és egy kis plusz folyadékot is. Mindene megvan ahhoz, hogy átvészelje a szülést, és a rákövetkező napot, amíg anyatejhez nem jut.

A terhesség

Így a terhesség vége felé járva, figyeld meg, milyen hihetetlen átalakuláson ment keresztül a tested az elmúlt 9 hónapban. Méhed most ezerszer akkora, mint amikor teherbe estél. Melleid kétszer-háromszor akkorák, egyenként kb. dekagrammal lettek nehezebbek, mint mielőtt terhes lettél: készülnek a szoptatásra. Ne aggódj, ha a vajúdás nem kezdődött meg a 40. héten: a 42. hétig még semmi nincs elkésve! Habár valószínűleg már nagyon várod a kicsi érkezését, azért próbálj meg pihenni, vedd úgy, hogy ezek az utolsó napok, amikor még magadra is szánhatsz egy kis időt. Menj el pedikűröshöz, vagy egy moziba! Olvass ki egy könyvet. Mihelyt a baba megszületett, megkezdődik a 24 órás szolgálat és beletelik egy kis időbe, míg magadra is gondolhatsz. A baba megszületése után lehet, hogy azt fogod gondolni, hogy a kicsi valódi életkora más, mint amit te számoltál ki a fogantatásra, vagy a legutolsó menzeszre alapozva. Közvetlenül a szülés után a gyermekorvos meg fogja becsülni a kicsi terhességi életkorát és fizikai jellemzőit az idegrendszeri fejlettsége alapján. Érdekes lesz összehasonlítani a különböző dátumokat!

Szakértőinktől

Ezekben az utolsó napokban még moss ki minden új, vásárolt, vagy ajándékba kapott babaruhát! „Egyes anyagokat, melyekből kelengye is készülhet, vegyszerekkel kezelnek, hogy megtartsák a színüket és szálszerkezetüket. Ezek a vegyszerek irritálhatják az újszülött érzékeny bőrét, ha nincsenek kimosva” – magyarázza Csordás Ágnes védőnő.

Egy utolsó gondolat

Köszönjük, hogy megosztottad velünk várandósságod pilanatait! Reméljük, hogy minden úgy zajlott, ahogyan azt elképzelted! Várunk vissza - ezúttal az újszülöttápolással kapcsolatos rovatunkban –, hogy továbbra is a segítségedre lehessünk!

Sütik elfogadása