Terhesség hétről hétre: 39. hét

A magzat

A magzat készülődik a „nagy belépőre”. Belső elválasztású rendszere, - amely a hormontermelésért felelős, - fokozza működését. Megszületése során a kicsi több stresszhormont fog kiválasztani, mint élete során bármikor. Mihelyt kikerül a méhből, a hormonok fogják támogatni szervezetét a méhlepény segítsége nélkül. Ezek az óriási változások rengeteg erőfeszítést és energiát igényelnek, de ő már kész lesz erre! A magzat tüdeje is fejlődik, egész a világrajöttéig. Ekkor még keményen dolgozik a tüdő, hogy felületaktív anyagot állítson elő, amely segíti a léghólyagokat, hogy azok ne tapadjanak egymáshoz, amikor először lélegzetet vesz. Közvetlenül az első mély lélegzetvétel felsír a baba. A kicsi sírása édes-keserű élmény: igaz, senki sem szereti hallani, ha a gyermek félelmét, vagy rossz közérzetét fejezi így ki, a hangos sírás mégis azt jelenti, hogy jól lélegzik. Könnyekre még ne számíts a sírásnál: a baba könnymirigyei néhány hetes koráig még nem termelnek könnyeket.

A terhesség

Talán már van tapasztaltad a Braxton-Hicks-féle összehúzódásokat, amelyek egyfajta előkészületet nyújtanak az igazi szülésre. Most, hogy közeledik a szülés ideje, nehéz megkülönböztetni az összehúzódásokat, melyeket jósló fájásoknak és igazi vajúdásnak nevezünk. Ha az összehúzódások rendszertelenek és elmúlnak akkor, ha testhelyzetet váltasz, vagy sétálgatsz, akkor valószínűleg jósló fájásokról van csak szó. Persz ne hagyd magad becsapni! A jósló fájás percek alatt igazivá tud változni. Figyelmesen mérd az összehúzódások idejét. Ha rendszeressé válnak, 5 percenkénti előfordulással legalább egy órán keresztül, hívd fel orvosodat! Ha szivárogva, vagy vastag sugárban kiömölve elfolyik a magzatvíz, azonnal telefonálj segítségért! Ha eddig még nem döntöttél, most eljött az ideje, hogy kigondold, milyen fájdalomcsillapítást szeretnél a szülés során. Ha gyógyszerekről beszélünk, több választási lehetőséged is van a fájdalom egyszerű tompításától kezdve, a kényelmetlen érzés szinte teljes kiküszöböléséig. Persze nem kell most végleges döntést hoznod, de jó tudni a lehetőségekről, amelyeket meg kell beszélned orvosoddal, mielőtt eljön a nagy nap!

Szakértőinktől

Csordás Ágnes védőnő két fontosabb jelet említ, ami jelzi, hogy a vajúdás egy-két napon belül valószínűleg megkezdődik. „Az egyik a magzatburok repedése és a magzatvíz elfolyása. A másik figyelmeztető jel a méhnyakat addig lezáró nyákdugó távozása.”

Sütik elfogadása