Terhesség hétről hétre: 38. hét

A magzat

Kisbabád már érettnek számít, habár hivatalos számítás szerint még két hete hátravan. A kisbabák 85%-a a kiírt időponthoz képest két héten belül születik meg, úgyhogy szülésére valamikor az elkövetkezendő négy hétben kerül sor! Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy dobj el mindent, és csak arra várj, hogy elkezdődjön a vajúdás: a pici úgy dönthet, hogy még bennmarad egy kis időre.. A magzat növekedési üteme csökkenőben van, de még mindig nagy léptekkel halad előre: Hossza kb. 49-50 cm, súlya pedig közel 3,1 kg. Míg te a vajúdás jeleit fürkészed, a babáról lehullik a magzatpehely, az a finom pihe, ami hónapokig borította a testét. Még maradhat belőle egy kicsi a vállán, a homlokán, a nyakán, amikor megszületik. A magzatmáz nagy része is lekopott már róla, talán az egész is; ez a viaszos anyag védte bőrét a magzatvíztől. Szóval mi is történik a levált magzatmázzal és a magzatpehellyel? Bizonyos része a baba beleibe kerül, és a magzatszurkot alkotja. A magzatszurok zöldes-feketés, kátrányszerű anyag, ami az újszülött születése után az első bélmozgásának eredménye lesz. Elhalt sejteket, magzatvizet is tartalmaz, továbbá salakanyagokat kisbabája májából, hasnyálmirigyéből és epehólyagjából. A baba veséje is kiszűr valamennyi hulladékot, de csak a születés után lép teljes mértékben működésbe.

A terhesség

Ahogy kisbabád növekszik, egyre nagyobb nyomást gyakorol a húgyhólyagodra: szegény már úgy ki van lapítva, mint egy palacsinta. Többször mehetsz a mellékhelyiségbe, mint amennyit bármikor is lehetségesnek tartottál! Bármennyire is kényelmetlennek tűnik, igyál továbbra is sok vizet, hogy megfelelően hidratált legyen a szervezeted. Készíts egy nagy üveg vizet magad mellé, hogy ne kelljen mindig a konyhába rohangálnod (ráadásul energiát is spórolsz a vécébe vezető kirándulásokhoz). Itt az ideje, hogy végigfusd jegyzeteidet a szülési tanfolyamról, és elgondolkodj azon, hogy milyen testhelyzetben szeretnél vajúdni. Egyes nők inkább állnak, míg tartanak az összehúzódások, másoknak inkább a négykézláb póz segít. Mások sok időt töltenek hintaszékben. Érdemes már most gyakorolni a különböző testhelyzeteket: sem te, sem partnered nem biztos, hogy emlékszik az összes lehetőségre, amikor oda kerül a sor. Megvan már a gyerekülés? Ha nem, irány az üzlet! Hátrafelé néző babaülést kell beszerelni, hogy biztonságosan (és törvénytisztelő módon) vihessétek haza az újszülöttet a kórházból. Ne feledd: A kisbabáknak mindössze 5%-a születik a kiírt napon, úgyhogy mindenképp előre kell tervezni!

Szakértőinktől

Lehet, hogy nem leszel éhes, ha elkezdődött a vajúdás, de ha igen, csak valami könnyűt fogyassz! „Egyes nőknél hányinger léphet fel a fájdalomcsillapító miatt, vagy egyszerűen a vajúdás intenzitása miatt. Ha tele van a gyomor, a hányingerből hányás lehet" - mondja Csordás Ágnes védőnő. „A vajúdás idején a legjobb csipegetnivaló valami olyasmi, ami nem tartalmaz sok zsírt, illetve gyorsan emészthető, például szőlőcukor, csokoládé, a szénsavmentes (esetleg citromos) ásványvíz."

Sütik elfogadása