Terhesség hétről hétre: 37. hét

A magzat

Kisbabád valószínűleg több mint 47 cm hosszú, súlya pedig 2,7-2,9 kg: közelít a születési súlyához. Ezek az utolsó hetek igen fontosak egyébként: naponta még mindig 15 g zsírral gyarapszik. Ez a zsír segít neki testhőmérséklete szabályozásában és egyenletes vércukorszintjének fenntartásában. Az agy és így körülötte a koponya is növekszik még. Mostanra lejjebb szállt a pici? Úgy érezheted, mintha lecsúszott volna a medencédbe — és talán így is van. Ezt a lecsúszást nevezzük könnyebbedésnek vagy beilleszkedésnek, és a baba születését pár héttel megelőzően kerül rá sor. Az új, lejjebbi pozíció miatt enyhül a tüdőre és a rekeszizomra gyakorolt nyomás, így könnyebben lélegezhet.

A terhesség

Természetesen a baba leszállása jó is, meg rossz is. A jó hír az, hogy könnyebben tud levegőt venni. A rossz hír az, hogy nőhet a has alsó részére és a medencére gyakorolt nyomás. Tested súlypontja is megváltozik, amikor a kisbaba leszáll, úgyhogy lehet, hogy kicsit nehézkesebben mozogsz most, mint a pici beilleszkedése előtt. Légy lényegretörő: a kórházi táskába csak olyasmit pakolj be, ami mindenképp szükséges: ne feledd, haza is kell cipelni mindent, a babacuccokkal együtt. Szükség lesz kényelmes hálóruhára vagy hálóingre (ne a legszebbet készítsd be, mert lehet, hogy pecsétes lesz), egy kényelmes köntösre, nem csúszós papucsra vagy mamuszra, passzoló szoptatós melltartóra, tisztálkodószerekre és olyan ruházatra, magadnak és a babának is, amiben hazamehettek. Ne pakolj be ékszert, hitelkártyát, és a pénztárcádat. Viszont mindenképp vidd magaddal a személyi igazolványodat, lakcímkártyádat, TAJ-kártyádat, és egy kis pénzt, ha újságot vagy valami nassolnivalót szeretnél venni. Esetleg összeállíthatunk egy telefonos listát azokról, akiket értesíteni szeretnénk a hírekről. Kedves apukák: ne felejtsétek otthon a fényképezőgépet és a videókamerát, és néhány extra kelléket! Magatoknak is készítsetek be egy törölközőt és egy garnitúra váltóruhát, valamint néhány tisztálkodószert. A szülés elhúzódhat, és lehet, hogy szükség lesz egy kis felfrissülésre! Orvosod a heti ellenőrzéseknél már belső medencevizsgálatot is végez. Azt nézi meg, hogy a méhnyak tágul-e (nyílik) vagy eltűnőben van (vékonyodik), illetve mutatkoznak-e a vajúdás jelei. Sok nőnél hetekkel a vajúdás előtt elkezd tágulni vagy vékonyodni, másoknál pedig nem mutatkozik a vajúdás semmilyen jele, csak akkor, amikor már „irány a kórház”.

Szakértőinktől

Ha még nem tetted volna, vásárolj be a babának! „A babaruhák vásárlásakor olyanokat keressünk, amelyeknek mély a kivágása, hogy könnyen lehessen öltöztetni a babát" - javasolja Csordás Ágnes védőnő.

Sütik elfogadása