pregnancy-week-by-week-week-35

Ennyi hetes terhes vagyok:

Terhesség hétről hétre: 35. hét

A magzat

Nagyon fontos, hogy sok vasban gazdag táplálékot fogyassz a harmadik trimeszterben! A baba a testedből nyeri ezt a kulcsfontosságú ásványi anyagot, és hozza létre saját szervezetének vastartalékait, főleg vörösvértestek formájában. A vas felszívódására főként a születést megelőző hónapokban kerül sor. A fejjel lefelé, vagyis fejfekvéses helyzet a születés szempontjából a legideálisabb. Zökkenőmentesebben megy a vajúdás, amikor a baba feje – a legnagyobb testrésze – halad először keresztül a szülőcsatornán. A kisbabák kb. 3-4 %-a még nem fordult be ebbe a pozícióba a 35. hétre. A magzat karja és lába kezd pufókabbá válni, ahogyan a testsúlya gyarapszik. Ennek a hétnek a végére már akár két és fél kiló is lehet, testhossza pedig 42-46 cm.Ha nem a baba feje bújik ki először, akkor beszélünk farfekvéses szülésről. Elképesztő, de annak ellenére, hogy olyan szűk a hely már az anyaméhben, a kis akrobata még többször megfordul, mielőtt megszületne!

A terhesség

Akármennyire is átgondoljuk és felkészülünk rá, a szülés (csakúgy, mint a szülőség) tartogathat váratlan meglepetéseket számunkra! Mindig van arra esély, hogy a szülőorvos úgy dönt, hogy az anyuka vagy a kisbaba veszélyben van, és ezért császármetszéssel hozza az újszülöttet a világra.Császármetszéses szülés esetén a babát az édesanya méhének műtéti bemetszésén keresztül veszik ki. Körülbelül a születések egyharmadánál alkalmaznak császármetszést. Tehát ha úgy is néz ki, hogy nem császárral szülsz, inkább most nézz utána annak, hogy adott esetben mire számíthatsz!Kérdezd meg orvosodat, milyen esetben végezne császármetszést: Mondjuk például ha a baba farfekvéses, vagy ha leáll a vajúdás? Kérdezd meg azt is, hogyan végzi a császármetszést: az eljárás orvosról orvosra némileg változhat.

Szakértőinktől

Ha előre gondolsz a szülésre, lehet, hogy szeretnéd tudni, mi történik akkor, ha a köldökzsinór rátekeredik a kisbaba nyakára. „Ez az állapot az úgynevezett köldökzsinór-komplikáció, gyakran előfordul, és általában nem jelent veszélyt a babára nézve" - mondja Csordás Ágnes védőnő. „Senki sem tudja, miért történik, de előfordulhat, hogy a köldökzsinór hosszával van összefüggésben."

Ez is érdekelhet:

Törlőkendők

Pampers Sensitive törlőkendők

Kevesebb törlés a kíméletesebb tisztításért *