Terhesség hétről hétre: 35. hét

A magzat

Nagyon fontos, hogy sok vasban gazdag táplálékot fogyassz a harmadik trimeszterben! A baba a testedből nyeri ezt a kulcsfontosságú ásványi anyagot, és hozza létre saját szervezetének vastartalékait, főleg vörösvértestek formájában. A vas felszívódására főként a születést megelőző hónapokban kerül sor. A fejjel lefelé, vagyis fejfekvéses helyzet a születés szempontjából a legideálisabb. Zökkenőmentesebben megy a vajúdás, amikor a baba feje – a legnagyobb testrésze – halad először keresztül a szülőcsatornán. A kisbabák kb. 3-4 %-a még nem fordult be ebbe a pozícióba a 35. hétre. A magzat karja és lába kezd pufókabbá válni, ahogyan a testsúlya gyarapszik. Ennek a hétnek a végére már akár két és fél kiló is lehet, testhossza pedig 42-46 cm. Ha nem a baba feje bújik ki először, akkor beszélünk farfekvéses szülésről. Elképesztő, de annak ellenére, hogy olyan szűk a hely már az anyaméhben, a kis akrobata még többször megfordul, mielőtt megszületne!

A terhesség

Akármennyire is átgondoljuk és felkészülünk rá, a szülés (csakúgy, mint a szülőség) tartogathat váratlan meglepetéseket számunkra! Mindig van arra esély, hogy a szülőorvos úgy dönt, hogy az anyuka vagy a kisbaba veszélyben van, és ezért császármetszéssel hozza az újszülöttet a világra. Császármetszéses szülés esetén a babát az édesanya méhének műtéti bemetszésén keresztül veszik ki. Körülbelül a születések egyharmadánál alkalmaznak császármetszést. Tehát ha úgy is néz ki, hogy nem császárral szülsz, inkább most nézz utána annak, hogy adott esetben mire számíthatsz! Kérdezd meg orvosodat, milyen esetben végezne császármetszést: Mondjuk például ha a baba farfekvéses, vagy ha leáll a vajúdás? Kérdezd meg azt is, hogyan végzi a császármetszést: az eljárás orvosról orvosra némileg változhat.

Szakértőinktől

Ha előre gondolsz a szülésre, lehet, hogy szeretnéd tudni, mi történik akkor, ha a köldökzsinór rátekeredik a kisbaba nyakára. „Ez az állapot az úgynevezett köldökzsinór-komplikáció, gyakran előfordul, és általában nem jelent veszélyt a babára nézve" - mondja Csordás Ágnes védőnő. „Senki sem tudja, miért történik, de előfordulhat, hogy a köldökzsinór hosszával van összefüggésben."

Sütik elfogadása