Terhesség hétről hétre: 34. hét

A magzat

A baba már ritkábban mozgolódik, főleg amiatt, hogy kezd szűk lenni számára a rendelkezésre álló tér. Persze nem feltétlenül tűnik úgy, hogy lenyugodott: most, hogy már ilyen nagy (kb. 2,1-2,25 kg és 39-40 cm hosszú), a legkisebb mozgása is érzékelhető. Valójában, mivel a méh falának támaszkodik, elég pontosan kitalálható, épp melyik testrészét (tappancs, könyök? karocska?) nyújtja ki. Függetlenül attól, milyen lesz majd a végleges szemszíne, a baba szeme épp most kék. Szivárványhártyájának pigmentációs folyamata a születés után pár héttel fejeződik be, a fény hatására. Szemszíne akár évekig sem véglegesedik. Ha kisbabád fiú, heréi most szállnak le a hasüregéből a herezacskóba. Előfordul hogy az egyik, vagy mindkét heréje fennmarad, ez esetben egyéves koráig leszállnak majd. Ha az újszülött herezacskója túl nagynak tűnik közvetlenül születése után, ne aggódj emiatt: a duzzadás a többletfolyadék miatt van, és kb. egy hét alatt elmúlik.

A terhesség

Mivel már csak néhány hét van hátra, jó ha ismered a vajúdás jeleit! Minden nő esetében más és más a vajúdás, de a legáltalánosabb jelek a szabályos időközökben jelentkező, egyre sűrűsödő összehúzódások, a menstruációhoz hasonló görcsökkel kísért deréktáji fájdalom, a magzatburok megrepedése (magzatvíz távozása), vagy véres nyálka ürülése, ami azt jelzi, hogy elkezdődött a méhnyak tágulása. Ne feledd: ezeknek a tüneteknek egyike sem jelenti feltétlenül, hogy elkezdődött a vajúdás. A jelzőfájások napokkal, akár hetekkel a szülés előtt megjelenhetnek. Hadd döntsön orvosod: ha ezeknek a tüneteknek valamelyikét észleled, azonnal telefonálj neki! Nagy valószínűséggel már tudakozódtál és sokat gondolkodtál arról, hogyan folyjon le a vajúdás és a szülés: mely családtagjaid legyenek jelen, kérsz–e fájdalomcsillapítást, stb. Valószínűleg megbeszélted kívánságaidat az orvosoddal is. Épp itt az ideje, hogy preferenciáidat újra átgondoljátok, hogy felfrissítsétek a dolgokat, és mindketten biztosan ugyanazon a véleményen legyetek!

Szakértőinktől

Előfordulhat, hogy a mellek növekedésével egyidejűleg a feszülő bőr viszketni kezd. „Próbálhatunk rá nyugtató testápolót kenni, csak ne legyen benne irritáló illatanyag!" - javasolja Csordás Ágnes védőnő. „Az E-vitaminos krém, kakaóvaj vagy tisztított lanolinbalzsam is jót tesz."

Sütik elfogadása