Terhesség hétről hétre: 33. hét

A magzat

Kisbabád agya még mindig szélsebesen fejlődik, ahogy öt érzéke a méhen kívüli világra készülődik. Ekkor már látja a körülötte lévő cseppfolyós világot; érzi, mikor megfogja lábujját vagy szopizza az ujját; érzi a lenyelt magzatvíz ízét; és persze hallja a mama szívének dobogását, a hangját, a gyomra korgását. A magzatburokban persze nincs illathozó levegő, de ha volna, a pici már érezné a körülötte lévő illatokat. Az óriási agynövekedés miatt több, mint egy centivel nőtt a baba fejkörfogata csupán ezen a héten. Kicsikéd most 41 cm hosszú és több mint 1,8 kg. A következő hét hét során viszont megduplázza majd a súlyát! Most a legfontosabb, hogy odafigyelj az étrendedre! Az elkövetkező pár hétben igényli a baba a legtöbb fehérjét és zsírt, úgyhogy gondoskodj a kiegyensúlyozott táplálkozásról!

A terhesség

Az anyuka testsúlya is növekszik: hetente kb. fél kilóval. Majdnem egészen a szülésig szedegeti így fel a kilókat. Ne próbáld meg lassítani a testsúlynövekedést, még akkor sem, ha többet szedsz fel, mint amennyit szerettél volna. A picinek most van szüksége a többletsúlyra. Megszületése után pedig rengeteg időd lesz még arra, hogy lefogyj! Ha a csuklód és az ujjaid fájnak, fájósak vagy zsibbadósak, nem vagy vele egyedül! Sok várandós nőnél alakul ki a kéztövi csatorna-szindróma, jellemzője az idegek körüli duzzadás. A kéztövi csatorna problémáit általában az ismétlődő mozgás – például a gépelés – okozza, de a kismamák esetében a vízvisszatartás a ludas. Ugyanúgy, ahogy a lábfej és boka, a kéztövi csatorna is megtelik vízzel; ebben találhatók a csuklótól az ujjakhoz futó idegek. A fájdalom és a dagadás a szülést követően valószínűleg megszűnik. Közben azért tehetsz egy s mást. Ha éjjel jön elő ez a kellemetlen érzés, helyezkedj el másképp, hogy semmiképp ne nyomd a csuklódat vagy a kézfejedet! Viselj csuklómerevítőt, ami egyenesen tartja a csuklódat! Ha lehetséges, kerüld az ismétlődő mozgásokat, például a gépelést vagy a zongorázást. Ha így sem enyhül a fájdalom és továbbra is nagyon fáj, kezelőorvosod injekciót adhat a csuklóba, hogy megszűnjön a kellemetlen érzet. Mindenképpen számolj be orvosodnak arról, ha bármilyen fájdalmat észlelsz!

Szakértőinktől

„Előfordulhat, hogy a szülés közeledtével mellekből váladék szivárog" - mondja el Csordás Ágnes védőnő. „A távozó váladék a kolosztrum, és a jelenség teljesen normális. Ez az előtej lesz az újszülött első tápláléka, ami nagyon fontos az újszülött számára."

Sütik elfogadása