Terhesség hétről hétre: 29. hét

A magzat

Ez a hét fontos mérföldkő a kisbaba agyának fejlődésében: az agy érettsége olyan fokú, hogy képes a hőmérsékletszabályozás segítésére. Természetesen a pici még nem képes a teljes mértékben önálló hőmérsékletszabályozásra: még mindig szüksége van a mama testmelegére ahhoz, hogy a születésig kellemesen melegen tartsa saját kis testét. Az agysejtjei még mindig fejlődésben vannak. Mire megszületik, többszáz milliárdnyi agysejtje lesz. Ez soknak tűnik, de tartalékolnia kell belőlük, hiszen több agysejtje már nem termelődik a megszületetése után. A zsír gyarapodása ellenére a baba még igencsak soványka: 1,2 kilogrammnyi súlyának mindössze 2-3 százaléka zsír. Fejtetőtől popsiig 26 cm hosszú, de ha teljesen kinyújtaná, már több mint 40 cm hosszú lenne, mint egy kis sonkatök. A baba egyre inkább kezd hasonlítani egy kifejlett újszülötthöz. Szépen gömbölyödik: bőrének felszíne simább és sápadtabb, mert egyre több zsír épül be a szervezetébe. Ez a zsír fontos szerepet játszik majd testmelegének fenntartásában. Már a pici szempillái is kinőttek: lehet, hogy épp most rebegteti őket!

A terhesség

Már a célegyenesben vagy: mindössze 11 hét van hátra! Kisbabád súlygyarapodásának nagy részére az elkövetkezendő három hónapban kerül sor; ez ugyanígy rád is igaz! Várhatóan kb. 5 kilót fogsz még hízni az utolsó trimeszter során, hetente nagyjából fél kilót. Hirtelen arra ébredsz, hogy begörcsölt a lábad? A lábgörcs gyakori terhességi panasz, habár nem mindenkinél fordul elő. A szakértők nem tudják biztosan, mi okozza; egyesek szerint a lábra nehezedő többletsúly, mások szerint viszont a fájdalom a kalcium- vagy káliumhiány jele. Annak is lehet a következménye, hogy a méh nyomja a lábon végigfutó járóideget. Amennyiben nálad is jelentkezik ez a tünet, óvatosan nyújtsd ki a lábaidat, hajlítgasd lábfejedet,és húzd vissza magad felé a lábujjaidat! Az is segíthet, ha többször nyújtózkodsz a nap folyamán és közvetlenül lefekvés előtt is. Figyelj oda arra, hogy kalciumban dús legyen az étrended (például tejtermékek formájában), illetve sok káliumot tartalmazó ételeket is egyél, például banánt.

Szakértőinktől

Amint közeledik a szülés időpontja, érdemes megfontolni, illetve megbeszélni a gondozást végző szakemberrel, hogy milyen módon történjen a vajúdás, és milyen beavatkozás történjen a szülés megkönnyítésére. A legjobb a gátvédelemben történő szülésvezetés. „A nők igen nagy százalékánál napjainkban gátmetszést végeznek első gyermekük születésekor" - mondja el Csordás Ágnes védőnő. „A gátmetszés kis sebészeti bemetszés a gáttájéki szövetrétegekbe a hüvelynyílás tágítására, hogy a baba könnyebben ki tudjon bújni."

Sütik elfogadása