Terhesség hétről hétre: 28. hét

A magzat

A magzat múlt héten nyitotta ki először a szemeit és kezdte el látni a fényeket és árnyakat. Ezen a héten, ha erős fénnyel a hasadra világítasz, a baba már kinyitja a szemeit és elfordul a fénytől! A magzat érzékei közül nem a látás az egyetlen, amely működik. Agyhullám-mintái azt jelzik, hogy válaszol a környezetéből érkező hangokra. De mit is hall? A mama hangját, gyomrának korgását, sőt, még a testén kívülről jövő hangokat is! Alvás közbeni agyhullámai kezdenek különbözni az ébrenléti hullámoktól. Amint közeledik a születés ideje az alvási ciklusok is egyre kivehetőbbé és elkülöníthetőbbé válnak. A magzat most gyorsan gyarapodik –a súlya akár az 1 kg-ot is elérheti. A feje búbjától a talpáig mért hossza 25 cm és kinyújtott állapotban akár a 40 cm-t is elérné. Akkora most, mint egy padlizsán! A magzat tüdejének fejlődése kritikus időszakhoz érkezett. A vérerek most fejlődnek ki mindkét tüdőben. A baba tüdeje az első lélegzetvételkor felveszi az oxigént, majd az erekbe küldi, amelyek ezután az oxigénnel telt vért körbeáramoltatják a testében. A magzat szintén most kezd ún. felületaktív anyagokat termelni, amelyek megakadályozzák a tüdejében található léghólyagok összetapadását. Ezek az anyagok teszik lehetővé a megfelelő légzést a születés után. A légcsövek is folyamatosan érnek és egyre kisebb ágakra bomlanak.

A terhesség

A terhessége előrehaladtával a bőrön terhességi csíkok jelenhetek meg, különösen az alhasi részen. Lehet, hogy ezek a rózsaszín, piros, vagy fehér csíkok a csípődön, melleiden, fenekeden, vagy combodon is láthatók lesznek. Sokféle krém és testápoló kapható ezek magakadályozására, azonban a legtöbb szakember egyetért abban, hogy nem sokat tehetünk a terhességi csíkok ellen. Írd a genetika számlájára – ha anyukádnak is volt, valószínűleg te sem kerülheted el! Az viszont nem árthat, ha krémekkel kened a hasadat, hiszen így megvéded bőrödet a kiszáradástól és a viszketéstől. (Szerencsére a terhességi csíkok a szülés után általában elhalványulnak!) Mostanában kissé ügyetlennek érzed magad? Az, hogy néha nekiütközöl az asztal sarkának és a saját árnyékodban is megbotlasz, nagyrészt annak tudható be, hogy a gravitációs központod eltolódott és az ínszalagok is meglazultak. Nem sokat tehetsz ez ellen, csak azt, hogy lapossarkúban és lassabban közlekedsz!

Szakértőinktől

Egy ideje már valószínűleg nem érzel émelygést, most azonban két, a gyomorral kapcsolatos bosszúsággal találhatod szemben magad: a gyomorégéssel és az emésztési zavarral. „A várandósság idején a teljes emésztőrendszer lelassul” – magyarázza Csordás Ágnes védőnő. „Ennek eredményeképpen a gyomor- és a nyelőcsőizmok ellazulnak, és ezzel az emésztősavak könnyen visszajuthatnak a nyelőcsőbe és szájba.”

Sütik elfogadása