Terhesség hétről hétre: 27. hét

A magzat

Miután több, mint négy hónapig zárva volt, a baba szemhéja újra kinyílik. Ez a tény, valamint az, hogy a látásért felelős agyterület aktív és hogy a legtöbb szemstruktúra kifejlődött azt jelenti, hogy a magzat, ha korlátozottan is, de látja az őt körülvevő világot. A tárgyak körvonalát ugyan még nem tudja kivenni, de a fényt és az árnyékot már megkülönbözteti. Ha figyeled a magzat mozdulatait, könnyen el tudod képzelni, hogyan tölti a pici a nappalokat … és persze az éjszakákat. Az anyukája karjaiban nyugvó babához hasonlóan a ringatás a magzatot is elaltatja. Lehet, hogy a napi tevékenységek a számodra nem tűnnek ringatásnak, viszont a magzatvíz védelmében a magzat csupán finom ringatózást érez. Ezért valószínűleg többet alszik napközben. Éjszaka, amikor az anyuka lefekszik pihenni, már más a helyzet. A magzat ilyenkor hirtelen felébred és készen áll a bulizásra! A magzat a következő hónapban kb. 450 grammot fog gyarapodni. Ezen a héten akár 38 cm hosszú és 900 gramm súlyú is lehet..

A terhesség

A mellek a várandósság ideje alatt (és azután is) folyamatosan változnak. Valószínűleg valamelyest tovább nőttek, amióta az első harmadban megduzzadtak. Sok nő azt tapasztalja, hogy tovább változik a bimbóudvar is, azaz a mellbimbót körülvevő sötét terület. Az első harmadban a mellbimbóudvar valószínűleg sötétebb lett. Most a sötéten pigmentált bőr túlérhet a mellbimbóudvaron. Ezt másodlagos mellbimbóudvarnak hívjuk, amely befedheti akár a fél mellet is. Senki nem ismeri biztosan e jelenség okát, azonban sok szakember úgy véli, hogy az elsötétült bőr egyfajta céltábla, amely megkönnyíti az újszülött számára, hogy szoptatáskor megtalálja a mellbimbót. Ez csak egy átmeneti változás, amely a szülés után legfeljebb 12 hónapig tart. Sok más várandós nőhöz hasonlóan, az éjszakai életed is lehet több, mint izgalmas, akár bizarr is, miután elszunyókáltál: például, hogy felnőtt fiúnak adsz életet, vagy a vajúdást követően találsz egy kosárnyi cicát. A karjaidban nyugvó újszülött hirtelen megszólal és azt mondja: „Szeretlek, mama.” A furcsa álmok gyakran előfordulnak! Előfordulhat, hogy nem csak a terhességről és a babáról álmodsz maj; sok nő számol be arról, hogy terhességi álmaikban kalandok, valamint furcsa események szerepelnek. A várandósság során jelentkező drámai álmokat a szervezetben keringő többlethormon okozza. De az is előfordulhat, hogy az agy egyszerűen így dolgozza fel a megélt gondolatok és érzelmek sokaságát. Bármi is az oka, élvezd ezeket az élénk éjszakai kalandokat és ne vedd őket túl komolyan!

Szakértőinktől

Csordás Ágnes védőnő szerint „A várandósság alatt azzal segíthetjük elő a mama és a baba fehérjeszükségletének kielégítését, ha „minőségi” fehérjét fogyasztunk. A legtöbb állati fehérje minőségi fehérje, a növényi fehérjéket ezért jól kiegészítik.”

Sütik elfogadása