Terhesség hétről hétre: 26. hét

A magzat

Ezen a héten a magzat orrlyukai kezdenek kinyílni, amely lehetővé teszi számára a légzés gyakorlását izmai és tüdeje segítségével. Természetesen levegőt most nem tud beszívni, helyette a magzatvizet „szívja be” és „fújja ki.” Születésére azonban már profi lesz! A pici már néhány táplálkozó izmát is trenírozza— az ajkait és a száját. Szopóreflexe olyan erős, hogy ha a keze arca előtt lebeg, hüvelykujját bekapja és azonnal szopizni kezdi. Az ultrahangos felvételeken gyakran láthatók olyan babák, akik a méhben hüvelykujjukat szopják. Vannak babák, akiknek a sok szopás miatt már születésükkor vízhólyag, ún. „szopópárna” van az ujjukon, hüvelykujjukon, ajkukon, vagy kezükön. A szopás csak az egyike annak a 70-nél is több reflexnek, amivel a kisbaba születik. A magzat hossza most kb. 34 cm, súlya pedig kb. 800 g, mint egy fej saláta! A kisbaba számos reflexe között a fogás is rendkívül fontos. Ha ujjunkat odatartjuk egy újszülöttnek, meglepően erős a markolása. A magzat ebben az időszakban gyakorolja szorítását. Kedvenc húzigáló játéka a köldökzsinór: ezt ráncigálja és húzogatja. Emiatt nem kell aggódni! A köldökzsinór kiállja a próbát!

A terhesség

Ne feledd: a magzat szintén a te tányérodról étkezik, így továbbra is oda kell figyelni arra, hogy mit és milyen gyakran eszel. A helyes táplálkozás a saját egészséged miatt is fontos: az alacsony vércukorszint szédülést, remegést és fáradtságot okozhat. A kis mennyiségű, gyakori étkezés segít az egyenletes vércukorszint fenntartásában. Jövés-menés közben hordj magaddal harapnivalót, - például gyümölcsöt vagy joghurtot, - így sehol nem maradsz tápláló nasi nélkül! Sok nő elgondolkodik azon, hogy a várandósság ideje alatt kerülje-e a fűszeres ételeket. Ezt a kérdést nem könnyű megválaszolni. Ha te szereted és a szervezeted jól tolerálja a fűszeres ételeket, semmi esetre se hagyd abba fogyasztásukat. Ugyanakkor, a szokásostól eltérő ételek kipróbálása megterhelheti a gyomrot, akár várandós valaki, akár nem, ezért csak óvatosan a kulináris kalandokkal!

Szakértőinktől

„Amennyiben ha valaki nem veszélyeztetett terhes, valószínűleg a szülésig dolgozhat” - mondja Csordás Ágnes védőnő. „Azonban ebben az esetben is tanácsos bizonyos kényelmi helyzetet napi rendszerességgel alkalmazni: például tedd fel gyakran lábaidat a vérkeringés serkentése, és a duzzadás minimalizálása céljából.”

Sütik elfogadása