Terhesség hétről hétre: 25. hét

A magzat

Bőre még mindig vékony, ráncos és sápadt, azonban a folyamatosan lerakódó zsírnak és a most fejlődő izmoknak köszönhetően napról-napra kerekdedebb lesz. Ebben a szakaszban kezdődik a magzat bőre alatt található apró erek, azaz a kapillárisok fejlődése, amely a bőrnek rózsaszínes árnyalatot kölcsönöz. A baba még mindig nyeli a magzatvizet és tovább növekszik. A 25. héten körülbelül 33 cm, súlya 70 dkg, vagyis nagyjából egy karfiolfej méretű. A fejlődés mostani szakaszában alakulnak ki az agykéreg rétegei. A magzati aktivitás zöme még mindig a sokkal korábban kifejlődött agyterületek irányítása alatt áll. Az emberi agykéreg az állatvilág legkifinomultabb agystruktúrája, amely képessé tesz minket a gondolkodásra, tervezésre és az összetett érzésekre.

A terhesség

Úgy érzed, mintha belső szerveid egyre inkább össze lennének préselve? Nem csoda, hiszen a méh most hozzávetőleg focilabda nagyságú. A szeméremcsonttól felfelé, a köldök és a szegycsont (a bordák találkozásánál lévő csont) között félútig ér és átmérője kb. 25 cm. Az állandó vizelési inger talán a várandósság egyik legbosszantóbb kihívása. Épp hogy visszaértél a fürdőszobából és elhelyezkedtél a kanapén, már megint menned kell. Akármilyen kényelmetlennek is érzed néha mindezt, ki kell menni, amint érzed az ingert! A húgyúti fertőzések a várandósság ideje alatt rendkívül gyakoriak és sokszor a késleltetett vagy nem teljes vizeletürítés áll a hátterükben. A húgyúti fertőzés egyik jele a gyakori vizeletürítési inger, a másik pedig amikor sürgősen–mindenáron ki kell menni – de semmi nem történik. Vizeletürítés közben égő érzést vagy fájdalmat érezhetsz, illetve a vizelet kellemetlen szagú lehet. Ha ezeket a tüneteket észleled, feltétlenül fordulj orvoshoz! A húgyúti fertőzések könnyen gyógyíthatók, de komoly komplikációkat okozhatnak, ha a terhesség során nem kezelik őket.

Szakértőinktől

Társad éjszaka nem tud aludni a horkolásodtól? Csordás Ágnes védőnő szerint „Ez gyakori panasz a várandósság idején. A szervezetben megnövekedett ösztrogén-szint orrdugulást okoz, amely horkoláshoz vezet.”

Sütik elfogadása