Terhesség hétről hétre: 17. hét

A magzat

Ezen a héten a magzat némileg dundibb lesz. A beépülő zsír – más néven zsírszövet – segítségével termelhető és tartható meg a testhőmérséklet. A zsírszövet az anyagcsere szempontjából is fontos, hiszen fantasztikus energiaforrás. Hatalmas most a növekedés: a magzat már akár 17 cm hosszú és közel 14 deka lehet. Néhány hete a magzat két alapreflexen munkálkodik: a szopizáson és a nyelésen. Mire a pici megszületik, szinte minden reflexe meglesz, ami a felnőtteknél is működik, ezek biztosítják túlélését és a világ megismerését. Amennyiben kislányod lesz, egy speciális szövethalmazból most kialakul a méh és a hüvely. Ha kisfiú, ugyanezek a szövetek másfelé fejlődnek: kialakul a pénisz, és a prosztata fejlődése is megindul. Az egy hónapja kialakult tesztoszteron-kiválasztó sejtek játszanak kulcsfontosságú szerepet e szervek fejlődésének irányításában.

A terhesség

Még mindig a terhességed előtt hordott ruhákba próbálod belepréselni magad? Itt az ideje, hogy vásárolj néhány megfelelő ruhadarabot! Talán kellemes meglepetésben lesz részed, hogy milyen nagy a választék, és milyen jó minőségűek mostanában a kismamaruhák. Elmúlt már a sátorszerű lepelruhák és a cuki pasztellszínek ideje; nem számít a méret és a stílus, biztosan találsz valamit, ami jól áll! Ha spórolnod kell, jó áron találhatsz megfelelő darabokat használtruha-üzletekben, de akár családtagoktól vagy barátoktól is kölcsönkérhetsz. Lehet, hogy a kismamaruha viselésével teszed először közhírré, hogy babát vársz, úgyhogy élvezd a rád irányuló figyelmet! Senki sem szeret róla beszélni, de a terhes nők közel felénél jelentkezik az aranyér problémája. Az aranyér a végbélben kialakuló visszértágulat; ezek az erek attól tágultak ki túlzottan, hogy megnőtt a vér mennyisége és áramlása a medencetájékon. Aranyér a székrekedéstől és a bélmozgás erőltetésétől is kialakulhat. Ha valaki hajlamos a visszeresedésre, vagy előző terhessége alatt aranyere volt, nagyobb a valószínűsége annak, hogy a probléma visszatér. Mi a legjobb megelőző stratégia? Fogyassz magas rosttartalmú ételeket, igyál sok vizet, és mozogj rendszeresen!

Szakértőinktől

„A várandósság alatt megváltozhat a várandós nő habitusa, érzelmi világa" - mondja el Csordás Ágnes védőnő. „Azok a nők, akik korábban féltek, meglepően nyugodtak lehetnek. Azok, akik felkészültnek hitték magukat, hirtelen elbizonytalanodhatnak."

Sütik elfogadása