Terhesség hétről hétre: 15. hét

A magzat

Hej, haj! A hét végére a magzat hajas fejbőr mintázata egész életére kialakul. Esetleg megindulhat némi hajnövekedés, de ez általában még pár hétig nem válik szemmel láthatóvá. Ez természetesen nem garantálja, hogy a baba hatalmas hajzuhataggal születik: egyes újszülöttek születésük után pár hónapos korukig kopaszok maradnak. Nagyon finom puha szőrpihék – az úgynevezett magzatpelyhek – is megjelennek a pici teljes testfelületén. Ezek a hullámos szőröcskék védik a finom bőrt a magzatvíztől, és általában közvetlenül a születés előtt vagy után el is tűnnek. Ha be tudnál kukkantani az anyaméhbe, egy picurka magzatot látnál, súlya 47-70g, fejtetőtől tomporig mért hossza pedig 10-11 cm — akkora, mint egy alma. A magzatpehely finom bőrréteget takar, alatta láthatóak az erek, amelyekben már folyik a vér. Folytatódik a száj fejlődése — kisbabád lehet, hogy épp szopizza most az ujját —, a grimaszok, arcmimika pedig már rendszeresen előfordul.

A terhesség

Mostanra az első trimeszterben esetlegesen előforduló hányinger és fáradtságérzet valószínűleg alábbhagyott. Sok kismama arról számol be, hogy energikusabbnak érzi magát. Ha te is olyan szerencsés vagy, hogy dúl belül a „bugi”, hajrá! Sétálj egy jót, ültess virágokat, vagy láss hozzá a babaszoba megtervezéséhez! Mostantól enyhe duzzadást – úgynevezett ödémát – tapasztalhatsz végtagjaidban. A leggyakoribb a lábfej és a boka dagadása. Esetleg a kézfejed is megdagadhat, emiatt szorosabbak a gyűrűk az ujjaidon. Ödéma akkor alakul ki, ha folyadék préselődik át a véráramból a lágyszövetekbe. Több más terhességi panaszhoz hasonlóan ez is az intenzívebb vérkeringés miatt van, illetve amiatt, hogy a növekvő anyaméh egyre nagyobb nyomást gyakorol a medencetáji vénákra. A vizenyő elkerülésének legjobb módja a könnyű testmozgás: egy kis séta, egy kis úszás, egy kis jógázás. Emellett pihenj gyakran úgy, hogy felteszed a lábaidat (ha valaki megérdemli, hogy feltegye a lábait, akkor az te vagy!), és mindennap igyál meg nyolc pohár vizet! Ha egy kis telítettségnél erősebb az érzet a végtagjaidban, vagy puffadást észlelsz az arcodon vagy a szemeidben, konzultálj orvosoddal!

Szakértőinktől

Ugyanazok a hormonok, amelyek a magzat haját növesztik, az anyukánál hajdúsulást – vagy akár hajhullást – okozhatnak. „Átlagosan kb. 100 hajszálunkat hullatjuk el naponta. A terhesség alatt megváltoznak a normál hajnövekedési fázisok" - magyarázza Elaine Zwelling Ph.D (amerikai kutató).

Sütik elfogadása