Terhesség hétről hétre: 14. hét

A magzat

Ha a magzat értené a vicceidet, ezen a héten már mosolyogni látnád őt! Szája már kinyílik és becsukódik, kezdi gyakorolni a nyelést és a szopizást. Az arcizmok most aztán kemény edzésben vannak! A nyelőcső, a légcső, a gége, a hangszálak már mind a helyükön vannak. A hangszálakkal persze még nem lehet hangot kiadni, hiszen a pici folyadékban lebeg, de már nagyban készülődnek a születés utáni első felsírásra. Minden hét elteltével a magzat egyre inkább ahhoz a kis emberkéhez válik hasonlatossá, akit majd a kezedben tarthatsz születése után. Mostanra a szemei már a megfelelő helyen vannak az arc felső részén, a fülek pedig a nyakról a fej oldalára kerültek át. Az állkapocs már egy ideje teljesen kialakult, és a szájpadlás most „cipzározódik be”, elölről hátrafelé záródva. A magzat most kb. 6 deka, és 8-11 cm hosszú, akkora mint az öklöd.

A terhesség

Lassan eltűnik a derekad? Ez azért van, mert a méh a szeméremcsont fölé kezd emelkedni. Előfordulhat, hogy ezt nem érzed, főleg ha ez az első terhességed. Az orvos viszont tudja, mit kell megvizsgálni. Minden terhességi vizsgálaton megméri a méh méretét a szeméremcsonttól kiindulva a méh legfelső pontjáig (fundus). Ez a mérés mutatja többek között, milyen jól alakul a terhesség. A fundus magassága általában az adott terhességi hétnek felel meg. Most a te fundus magasságod körülbelül 14 cm a szeméremcsont felső karimájától számítva. A 20. héten kb. 20 cm lesz. Sok kismama érzi úgy, hogy állandóan be van dugulva az orra, és emiatt nehezebben kap levegőt. A kiváltó ok lehetne allergia vagy megfázás is, azonban egyszerű terhességi tünetről van szó! Azért alakul ki orrdugulás, mert a progeszteron nevű hormon növeli a keringést az orr nyálkahártyájában, emiatt az megduzzad. Ezt a jelenséget hívjuk terhességi orrnyálkahártya-gyulladásnak, és sajnos nem sok mindent tehetünk azért, hogy ez elmúljon. Próbálj meg párologtatni, vagy egy kis vazelint kenni az orrlyukadba, hogy kevésbé száradjon ki. A lényeg, hogy ne használj hisztamin-gátló anyagot tartalmazó orrsprayt!

Szakértőinktől

Melyek az ikerterhességre hajlamosító tényezők? „Jellemző a családi halmozódás. A 30 év fölöttiek között háromszor gyakoribb az ikerterhesség, mint a 30 év alattiaknál. Gyakoribb a többedszer szülő nőknél. Napjainkban a mesterséges megtermékenyítés kapcsán is több ikerterhesség jön létre” – mondja el Csordás Ágnes védőnő.

Sütik elfogadása