Terhesség hétről hétre: 11. hét

A magzat

A magzat szíve már hetek óta hevesen dobog, de csak most lett elég hangos ahhoz, hogy az orvos az ún. Doppler-készülékkel meg is tudja hallgatni. Te magad is hallhatod majd! A magzat szíve kétszer olyan gyorsan ver, mint a tiéd, percenként körülbelül 120-140-et. (Ne aggódj, ha a szívverés még nem vehető ki tisztán! Lehet, hogy a magzat épp olyan testhelyzetben van, ami tompítja a szívhangot.) A legtöbb nőhöz hasonlóan a terhesség alatti vizsgálatok közül talán neked is kedvenced lesz, amikor a baba gyorsan verő szívhangját hallhatod. A szívverés fejlődése mellett az elmúlt hónap során alakult ki a szív megfelelő négykamrás szerkezete, habár egyes szeparációs falak teljes mértékben majd csak a születés után alakulnak ki. A magzat nagyot nőtt a múlt hét óta: a teljes hossza már több mint 5 cm. A magzat feje adja ki a testhossz közel felét; ez mutatja, milyen gyorsan nő az agy. Testén finom bőrréteg képződött az elmúlt néhány hét során. Most egy speciális réteg van kialakulóban, ebből lesznek később a kéz- és lábkörmök.

A terhesség

Egyes szakemberek azon a véleményen vannak, hogy ha valami iránt ellenállhatatlan vágyat érzünk, az azért történik, mert így jelzi a testünk azt, hogy mire van szüksége. Vannak persze, akik nem értenek egyet ezzel. Igazából senki sem tudja, miért tör elő a kívánósság a terhesség során, az viszont nem kérdés, hogy a terhesség során valamikor szinte minden várandós nő bizonyos fajta ételeket jobban megkíván. Nem kell, hogy szolgamód kielégítsd tested minden egyes kívánságát, de azért figyelmen kívül sem kell hagyni ezeket, főleg ha valami egészséges dolgot kívánsz meg! A terhesség alatt a kismamáknak napi 80-100 milligram C-vitaminra van szüksége. A C-vitamin segíti a magzat sejtképződését és az egészséges csontozat, illetve fogazat kialakulását. Ha kívánod a narancsot, fogyasztásával két legyet üthetsz egy csapásra! A narancs és egyéb citrusfélék fogyasztása kítűnő módja a napi C-vitamin bevitelnek. További kiváló C-vitamin forrás a papaya, a földieper és a brokkoli. Az első várandóssági vizsgálaton az orvos többféle vérvizsgálatot végez. Ezek egyike meghatározza, hogy jelentkezik-e a vörösvértestekben egy sajátos fehérje, az úgynevezett Rh-faktor. Akkor kell odafigyelni, ha az anyáé Rh-negatív, az édesapáé pedig Rh-pozitív, ez a kombináció ugyanis azt eredményezheti, hogy a gyermek Rh-pozitív lesz, amivel szemben az anya szervezete ellenanyagot termelhet, s komoly egészségügyi kihatásai lehetnek a magzatra. Ennek elkerülése érdekében, ilyen esetekben egy Rhogam nevű anyagot kap a kismama a 28-29. héten, ezzel semlegesítik a babának az anyuka keringésébe bekerülő vörösvértestjeit. A későbbi terhességek védelme érdekében pedig védőoltást is kaphat.

Szakértőinktől

Ha szoktál szoláriumba járni, jól gondold meg, hogy a terhesség alatt is folytatod-e! „Legalább egy vizsgálat kimutatta, hogy az UV-fénynek való huzamosabb kitettség a terhesség alatt folsavhiányt eredményezhet az anyánál" - állítja Elaine Zwelling, R.N., Ph.D (amerikai kutató). A folsav mint tápanyag, kulcsfontosságú szerepet játszik a magzat gerincvelő-hiányosságainak megelőzésében, ezért megéri „elviselni” a világosabb bőrtónust ebben az időszakban.

Sütik elfogadása