Újszülöttől az óvodásig: mit jelent a bababeszéd?

Katie Murray

Kisbabánk beszéd-próbálkozásai és gügyögése nemcsak imádnivalóak, de jelentéssel is bírnak. Még egy csecsemő által kiadott hangok is segítenek megérteni azt, hogy mi zajlik pontosan az életükben.

Gondolkoztunk már azon, hogy vajon a „gu-gu” vagy a „ga-ga” mit jelenthetnek? Az alábbi bébi szótár segítségünkre lehet abban, hogy megértsük mit is szeretne kisbabánk mondani nekünk.

Az 1 hónapos babák kommunikációja

Közvetlenül születésük után, a kisbabák valamilyen szinten kommunikálnak és reagálnak is a dolgokra. Mivel nagyjából 9 hónapot töltöttek egy nyugodt és biztonságos környezetben, valószínűleg minden zajtól és új érzéstől meg fognak ijedni.

Sírásuk, gyors mozdulataik és sóhajaik, új tapasztalat szerzésről tanúskodhatnak. Ezek a rövid kommunikációk mutatják a legjobban, hogy csöppségünk fejlődik és nagyon is éber, valamint segíthetnek bennünket jobban megérteni, mikor éhesek vagy fáradtak.

A 4 hónapos babák kommunikációja

Négy hónapos koruk környékén gyermekünk elkezdheti utánozni azokat a hangokat, amelyeket születése óta hall. Ezt gyakran gügyögésnek nevezik, ami tulajdonképp egy másik jele a fokozatos fejlődésnek.

Figyeljük, ahogyan gyermekünk gügyögés közben felemeli, majd csendesebbé változtatja hangszínét; ez egy biztos jel arra, hogy utánozza a hangsúlyokat hangjával. Bátorítsuk lassú és körültekintő beszéddel, amennyire csak lehetséges.

6-8 hónapos babák kommunikációja

A 6-8 hónapos korig terjedő időszak nagyon mozgalmas a babánk számára. Ebben az időszakban elkezd majd mászni, és azt is tapasztalhatjuk, hogy egyszerre gügyög és mutogat játékaira; ez a legfőbb példa a korai kommunikációra.

Ez a kezdetleges kommunikációs korszak megfelelő életkor lehet arra, hogy bevezessük a baba-jelbeszédet! Kapjunk fel egy oktató könyvet vagy filmet és kezdjünk el mondogatni gyermekünknek olyan szavakat, amelyeket rendszeresen használunk mindennapjainkban, mint például az „inni” „enni”, „aludni” vagy a „pelenka”.

Ha ezt elkezdjük a baba 6-7 hónapos kora környékén, akár már 8-9 hónapos korára visszajelzéseket kaphatunk tőle. Végezetül, vannak gyerekek, akik ebben az időszakban elkezdik kimondani első szavaikat, ami általában a „mama” vagy a „pa-pa”.

12-18 hónapos babák kommunikációja

A következő pár hónapban gyermekünk valószínűleg néhány új szóval fog előrukkolni. Talán beszélgetésünket is elkezdi majd utánozni gügyögésével és már „válaszolni” is tud egy-egy feltett kérdésre.

Noha szókincse még mindig korlátozott ebben a korban, tudnunk kell, hogy többet megért, mint amennyit gondolnánk - ezért fontos a folyamatos párbeszéd, mivel ezzel is fokozzuk a baba nyelvi fejlődését.

18-tól 24 hónapos korig tartó beszéd

Erre az időszakra gyermekünknek sikerül már jó néhány szót elsajátítania, ezért elkezdi majd összerakni azokat, így alkotván kezdetleges mondatokat (például: „Készen vagyok!”). Miközben gyermekünk képességei gyarapodnak – például el tudják mondani, hogy mit is szeretnének, („inni”) vagy mi foglalkoztatja őket, („Menni hinta”), számunkra is könnyebbség lesz a velük folytatott kommunikáció.

Mint minden eddigi mérföldkőnél, ezúttal se feledkezzünk meg arról, hogy minden gyermek nyelvi képessége más-más módon és ütemben fejlődik. Újszülöttünk egyedülálló, így elképzelhető, hogy több-kevesebb időt igényel majd számára a szavak és gesztusok elsajátítása. Mire észbe kapunk, gyermekünk már óvodai szintű társalgásokat lesz képes folytatni és ezzel egy újabb korszak veszi majd kezdetét.

Sütik elfogadása