Hasfájás és gyomorpanaszok - útmutató

Loraine Stern

Noha a fájó pocak rendszeres panasz a gyermekeknél, (az orvoslátogatások okának 5-10 százalékát teszik ki) azonban csak igen ritkán ad okot komoly aggodalomra.

A hasfájásokat leggyakrabban vírus okozza és egy-két nap alatt rendbejönnek. Tanulmányok szerint száz gyermekből mindössze egy-két esetben van szükség komolyabb orvosi beavatkozásra, vagy műtétre.

A keresendő jelek

Mindemellett vannak olyan jelek, melyekből az orvos bizonyos dolgokra következtethet. Furcsa mód a fájdalom erőssége nem feltétlenül tartozik a figyelembe vett tünetek közé.

A gázok hirtelen, vigasztalhatatlan sírást eredményezhetnek, amitől a gyerek akár a földön összegörnyedve jajveszékelhet, azonban ha ezt az állapotot nem kíséri láz, a fájdalom enyhíthető egy meleg fürdővel.

A fokozódó és órákon át elhúzódó fájdalom, - amikor nehéz a gyermeknek kiegyenesednie, - már komolyabb problémára utalhat. További aggasztó jelek lehetnek:

• Láz kíséretében jelentkező hasi fájdalom • Hányás, melynek színe barna, zöld, sárga vagy véres • Megváltozott hasforma (püffedt vagy megduzzadt, illetve intenzív belső működésre utaló hangok, melyek eltérnek a megszokottól) • Fájdalom vizelés közben • Véres vagy gennyes vizelet, sötétbarna színű vizelet • Véres vagy gyennyes széklet

Az ilyen jellegű tünetek esetén azonnal forduljunk orvoshoz!

A visszatérő fájdalom, - főleg amennyiben az rendszeresen megzavarja a kicsi éjszakai alvását, vagy súlyvesztéshez vezet – általában a krónikus gyulladás, vagy a bélfertőzés jeleire utal.

A stresszhelyzetek alkalmával jelentkező panaszok (például iskolaváltás vagy utazás), - amelyeket más egyéb tünet nem kísér, - a feszültségre utaló jelek. Ez inkább lelki, mintsem fizikai eredetű probléma.

Az ételallergia, - különösen a laktózérzékenység – is okozhat görcsöket és gázokat. Érdemes feltérképezni, hogy a családban fordult-e már elő korábban hasonló eset, mivel az emésztési panaszok gyakran öröklődnek.

Amennyiben felmerül a laktóz- vagy más egyéb ételérzékenység gyanúja, iktassuk ki a tejet (vagy az érzékenységet okozó ételt) a gyermek étrendjéből! Ha a tünetek elmúlnak, próbálkozzunk újra, s ha egyértelműen kiderül, hogy az érzékenységet a tej okozza, beszéljünk a gyermekorvossal arról, hogyan pótolható más, egyéb módon a kalcium bevitel.

A cukormentes rágógumiban és üdítőitalokban található édesítőszer hasmenést okozhat. A túlzásba vitt almalé és a kólához hasonló, koffeintartalmú italok szintén hasi görcsöket és kényelmetlen érzetet idézhetnek elő.

Hasfájást okozó, szokatlan rendellenességek

Noha a hasi fájdalmakat többnyire enyhe vírusfertőzések okozzák (ez az ún. gastroenteritis), talán meglepő hír, hogy a torokgyulladást is kísérheti alhasi fájdalom. Nem egyszer előfordul, hogy a vakbélgyanús gyerekeknél a kórházi vizsgálat során az derül ki, hogy csupán torokgyulladásban szenvednek.

A húgyúti fertőzéseket és a tüdőgyulladást szintén kísérheti hasi fájdalom. Az orvosi vizsgálat során vizeletmintát vesznek és röntgenfelvétel is készülhet abban az esetben, ha felmerül a gyanúja annak, hogy a hasi fájdalom nem közvetlenül a hasból ered. Mindig figyeljünk oda a kísérő tünetekre még akkor is, ha a fő probléma a hasfájás!

Bízzunk az ösztöneinkben!

Amennyiben gyermekünk betegségét komolynak ítéljük meg, - még akkor is, ha nem vagyunk biztosak annak okában, - mindenképp konzultáljunk gyermekorvossal! A praxisomban az egyik nagymama például megmentette az unokája életét azzal, amikor üsztöneire hallgatva („valami nem stimmel”) behozta a gyermeket a klinikára. Mint kiderült, a picinek bélcsavarodása volt – egy veszélyes probléma, mit igencsak nehéz felismerni és diagnosztizálni.

Sütik elfogadása