Hogyan állítható meg a hiszti?

20 hónapos gyermekem minden szundi után úgy ébred, mint téli álomból egy morgós maci. Majdnem minden nap hatalmas hisztirohamban tör ki ebéd előtt. Mit tegyünk?

A válasz minden bizonnyal az ,,ebéd” szóban keresendő. Amikor a baba felébred, minden bizonnyal órák teltek el a legutóbbi étkezése óta, aminek következtében vércukorszintje lecsökkent, ez pedig elég ahhoz, hogy bárki rosszkedvű legyen. Néhány embernek (legyen az gyermek vagy felnőtt), egyszerűen több időre van szüksége az ébredéshez, s ezért a szundi után zavarodottak és „morgósak”.

Ha szeretnénk, hogy gyermekünk boldogabban ébredjen, adjunk neki valami harapnivalót lefekvés előtt. Az összetett szénhidrátok (gabonából készült sütemények vagy kenyér) illetve az egyszerű cukrok (pl. friss gyümölcslé) segíthetnek stabil szinten tartani a vércukorszintet. Emellett gondoskodjunk a csendes ébredésről, ne siettessük egyből a teendőket, amint kinyitja a szemét!

Ha a kicsi ennek ellenére is hisztirohamban tör ki, próbáljuk ki a következőt: • Vonjuk el a figyelmét! Ajánljuk fel kedvenc könyvét, játékát vagy filmjét! Ha ez sem működik, változtassunk a környezetén és vigyük át egy másik szobába vagy vigyük ki a kertbe rövid időre! • Hagyjuk figyelmen kívül a hisztit (de ne a gyermeket)! Próbáljuk meg úgy fogni, hogy nem figyelünk oda az visításra, sírásra, rugdosásra és ütögetésre. Amennyiben ez nem lehetséges, vagy nem működik, maradjunk a közelben és csendesen várjuk meg, míg lenyugszik. • Adjunk teret a csemeténknek! Néha hasznos, ha egyszerűen csak eltávolítjuk az adott szituációból és időt adunk neki, hogy magától megnyugodjon. • Maradjunk nyugodtak! A dupla dühkitörés (az övé és a miénk csak ront a helyzeten. Ha úgy érezzük, hogy kezd eluralkodni rajtunk a düh, vegyünk néhány mély levegőt és hagyjuk el a szobát néhány percre! Emlékezzünk: a hiszti nem tart örökké!

Sütik elfogadása