4-tips-for-your-babys-first-words

A baba első szavai

Kara Giannecchini

Kevés olyan örömteli nagy esemény, („mérföldkő”) fogható ahhoz, mint a kicsi első szavai. Egyfelől elragadóan édes a hangja, másfelől mostmár verbálisan is képes megértetni magát, amely mind a mama, mind pedig a számára jelentős előrelépés.

Noha minden gyerek a saját tempójában tanul meg beszélni, kisbabánk már 6-8 hónapos korban kigügyögheti az első „mama” vagy „papa” szavakat, 1 évesen pedig további néhány szóval bővítheti listáját!

Annek dacára, hogy a gyermek valószínűleg nem lesz képes teljes beszélgetést folytatni velünk egészen 2 éves koráig, nincs túl korán elkezdeni a nyelvi fejlesztését. Az ötletek segítséget nyújtanak ebben:

1. Legyünk beszédesek!


Először talán furcsának dolognak tűnhet, azonban a kicsik életük első évében rendkívül éberen figyelik szüleik szavait és arcát. Épp ezért a kisbabákhoz intézett beszéd új szavak megtanulását eredményezi és remek motiváció azok elsajátításához.

Beszéljünk olyan hangosan a babához, ahogyan beszélni szoktunk a hétköznapjainkban, még akkor is, ha furcsának tűnhet (Meséljük el neki például, hogy „anya most a kék zoknikat keresi!”). Tartsunk állandó narrációt, kint a szabadban és új környezetben is, ezzel mutatva neki új szavakat (pl. „Nézd azokat a szép virágokat a parkban!”).

2. Beszéljünk vissza!


Törekedjünk reagálni azokra a dolgokra, amelyeket a kicsi megpillant. Kövessük a baba érdeklődését és legyen ő az, aki a „témát megválasztja”. Például, ha bámul egy kutyát és elkezd gügyögni, akkor vegyük ezt a helyzetet témának és ismételgessük a kutya szót újra és újra, mindaddig, amíg tekintetét a kutyusra szegezi.

3. Koncentráljunk a szokásokra és az ismétlésre!


A hétköznapi cselekmények, - mint például a fürdés, étkezés és tisztába tevés, - ideális alkalmak arra, hogy ugyanazokat a beszélgetéseket folytassuk a babával minden nap. Ezek alatt az idő alatt, elkezd majd kulcsszavakat és mondatokat összepárosítani cselekményekkel.

4. Mintabeszéd a gyermekünkhöz


Ahhoz, hogy segítsük építeni gyermekünk nyelvi készségeinek elsajátításában, beszéljünk lassan, tőmondatokban, mindazokról a dolgokról, amikre ő maga koncentrál és engedjük válaszolni, ha már készen áll erre. Segítsünk vele felismertetni a tárgyakat játékokon keresztül („Itt a labda. Rejtsük el a labdát!”).

Mielőtt észbe kapnánk, kisbabánk már csak úgy játszik a szavakkal! Ne feledjük, hogy vannak gyerekek, akik korán kezdenek el beszélni és vannak, akik későbbre tartogatják első szavaikat.

Ez is érdekelhet: