A baba első: szavai

Ellen Neuborne

Sok szülő már alig várja, hogy gyermekének első szavait hallhassa. Vajon mit mond ki először: azt, hogy „mama”? „Papa”? „Alma”? Az első szóra való várakozás néha egy örökkévalóságnak tűnhet!

A helyzet az, hogy gyermekünk lehet, hogy már „beszél” hozzánk! A csecsemők ugyanis már az első naptól kezdve reagának a hangokra és viszonylag korán tanulnak meg önállóan hangokat képezni!

Íme néhány további tényező, amire a beszéd elsajátításával kapcsolatban számíthatunk:

• Sok baba általában 8 hetes korában kezd el gügyögni és kiadni hangokat; • Sok babának a mama/papa használata egy jel a szülő felé, ami többnyire 7 és 12 hónapos kor között következik be; • Az első szavak (a mama/papán kívül) a legtöbb babánál körülbelül 19 hónapos korban jelennek meg; • Amint csemeténk 2 éves lesz, már elhangzanak a szájából 2-4 szavas mondatok.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ösztönözzük gyermekünk beszédkészségének fejlődését? Beszéljünk sokat hozzá! Nevezzük meg azokat a tárgyakat és embereket, akikkel és amelyekkel nap mint nap találkozik. Amikor babánk elkezd gügyögni, gügyögjünk vissza. Ez ugyanis a babák első „beszélgetése”!

Ha bármi ezzel kapcsolatban aggodalommal tölt el bennünket, ne habozzunk kapcsolatba lépni védőnőnkkel! Addig se feledjük, hogy a beszédkészség elsajátítása – csakúgy mint az elindulásé – egyénenként nagy mértékben eltérő lehet.

Sütik elfogadása