A babák fejlődése 18 és 21 hónapos kor között

Cheryl Lock

Ki ez a kisgyerek? 18 és 21 hónapos kor között szinte rá sem ismerünk csöppségünkre, aki most kezd el mászni, járni és másokkal együtt játszani. A következőkben a gyermek ezekben a hónapokban tapasztalható fejlődéséről olvashatsz.

Ha azt érezzük, hogy a 18-21 hónapos csemeténk szinte teljesen megváltozott, ne féljünk – ez teljesen normális. A gyermek újonnan felfedezett önállósága a második életévben természetes. Az alábbi fejlődési fokokat próbáljuk nyomon követni.

Járás és futás

A legtöbb kisgyermek 9 és 17 hónapos kora között tanul meg segítség nélkül járni, vagyis a 18. hónapra már valószínűleg a bútorokba vagy bármi erre alkalmas tárgyba kapaszkodva közlekedik. Ekkor különösen fontos biztonságossá tenni otthonunkat, nehogy az ide-oda járkáló tipegőnek baja essen. És figyelem: kb. 6 hónappal a járás megtanulása után a gyermek már futni fog! Előkészíthetjük a futócipőt!

Mászás

Nem sokkal a futás elsajátítása után a kisgyermek felfedez egy vadonatúj tevékenységet: a mászást. A „fel” az egyik kedvenc szavává válik, és a lakásban minden potenciális mászókává alakul a bútoroktól a lépcsőn át a kutyáig és a lábunkig. Most vigyük olyan tevékenységekre, ahol szükség van a mászásra.

Társadalmi érintkezés

Lehet, hogy már eddig is jöttek át játszópajtások hozzánk, de nem valószínű, hogy csöppségünk tudta, mit kezdjen a mellette játszó kis baráttal. Ezekben a hónapokban ez is megváltozik. Figyeljük meg az arra utaló jeleket, hogy gyermekünk kezd a másikra odafigyelni és még kapcsolatot is kezdeményez a körülötte lévő gyerekekkel. Még nem áll készen arra, hogy felváltva játsszon a többiekkel és megossza a játékait, de úton van felé.

Szerepjáték

A szerepjáték nagyon fontos szerepet tölt be a kisgyermek fejlődésében és képzelőerejének kialakulásában. 18 és 24 hónapos kor között ez a játékfajta nagy kedvencé válik. Ekkortájt észrevehetjük, hogy tipegőnk csacsog a plüsseivel és eteti a babáit. Serkentsük képzelőerejét azáltal, hogy jelmezeket, babaházat és játékételt szerzünk be.

Beszéd

18 és 21 hónapos kora között a kisgyermek beszédében hatalmas fejlődés megy végbe. Míg korábban csak motyogott és bennünket imitált, most már képes lesz olyan egyszerű mondatok kimondására, mint pl. „Kész van”. Vegyünk részt a kisgyermek nyelvi készségét fejlesztő játékokban és tevékenységekben, mint pl. a telefonálós játékban, vagy a felváltva ‛olvasásban’.

Ne felejtsük, hogy a 18 és 21 hónapos kor közötti időszakban rengeteg minden történik a fejlődésben. Bár meglepve vesszük tudomásul, hogy egy gyorsan fejlődő, önálló kis személyiség van kialakulóban, mindez azt jelenti, hogy gyermekünk ügyesen fejlődik és a helyes úton jár.

Sütik elfogadása