A megfelelő kiscipő kiválasztása az újdonsült tipegőnek

Melissa A. Kay

Gyermekünk már jár, nekünk pedig gondoskodnunk kell lábainak védelméről. A cuki lábbeliknek nehéz ellenállni, a forma és funkció azonban ennél is fontosabb szempontok.

Most, hogy már használja lábait, gyermekünknek szüksége lesz valami stabilabb lábbelire. Számos anyukát nem zavar, ha az első lépéseket mezítláb teszi meg a baba, onnantól kezdve azonban hogy rendesen jár, szükség lesz a cipőre a biztonság, a támogatás és a védelem érdekében.

A mezítlábas járás során a babák kapaszkodásra tudják használni lábujjaikat, miközben sarkaikkal is egyensúlyozni igyekeznek. Ez nagyban segíti az izmok fejlődését. Ugyan otthon nyugodtan gyakorolhatják a menetelést mezítláb, kintre adjunk rájuk cipőt higéniai és biztonsági okokból egyaránt. A szakértők szerint is fontos a cipő hordása az első lépések megtétele után.

A cipővásárlás egyáltalán nem kell, hogy nagy fejfájást okozzon, egyszerűsítsük le a dolgot! Válaszoljunk az alábbi négy kérdésre és garantáltan tudni fogjuk, hogy merre induljunk el.

• Milyen anyagból készült kiscipőt keresek? • Hogyan illeszkedjenek a baba lábára? • Fűzős, sportos, vagy nyitott legyen? • Mennyi időre tervezem?

A puha talpú babacipőkben a picik gyakran elcsúszásnak és elesnek. A bőrből vagy gumiból készült sarok azonban megfelelő súrlódást biztosít.

Igazából nincs különbség aközött, hogy mit tesz számunkra és egy baba számára kényelmessé egy cipőt. Fontos, hogy a felpróbálás során engedjük benne a picit járkálni a boltban, s közben figyeljük a jelét bármi kényelmetlenségnek. Ne hagyatkozzunk pusztán arra, mi tetszik neki: valószínűleg a cipő kinézetét fontosabbnak találja majd, mint annak kényelmét.

Mivel gyermekünk minden bizonnyal egyre több időt tölt majd lábain, gondoskodjunk róla, hogy cipője elég tágas legyen ahhoz, hogy szabadon mozgathassa lábujjait, de elég stabil is legyen ahhoz, hogy ne hagyhassa el őket.

Ebből kiindulva, a felhúzós, s az imént említett méretkritériumoknak megfelelő, zárt cipő a legjobb választás. Gyermekünk nem fog belegabalyodni a cipőfűzőbe, s lábacskái is biztonságban lesznek.

Ami a méreteket illeti, a baba növekszik, így minden bizonnyal két-három havonta cserélni kell majd a cipőket, így nem feltétlenül szükséges a „nagy befektetés”.

Emlékezzünk, hogy minden márka, stílus és cipő különböző, így minden alkalommal engedjük gyermekünket kissé mászkálni az új cipőben mielőtt megvásároljuk azt. Az újdonsült tipegőkre és szüleikre pedig csodálatos út vár!

Sütik elfogadása