Megengedjem, hogy válasszon?

Engedjük, hogy válasszon!

A döntések meghozatala és a választás lehetősége nagyon fontos részei az önállósulásnak. Csábító ugyan, hogy mi menedzseljük gyermekünk viselkedését, néha azonban adjuk meg neki a választás jogát- hadd döntse el ő, hogy mit szeretne enni, mit szeretne felvenni, mivel szeretne játszani – természetesen ésszerű keretek között. Ez minden bizonnyal az étkezés esetén a legnehezebb, pláne ha szeretnénk változatos és kiegyensúlyozott étrendet biztosítani neki. Ezen a területen sem szeretnénk azonban, ha gyermekünk negatív hozzáállást fejlesztene az ételekkel szemben.

Döntéshozatal

Ebben a korban, egy kisgyereknek el kellene szabad döntenie annyi dolgot, amennyi csak ésszerű. Ebbe beletartozik az is, hogy miket szeretne enni. Ajánljunk fel tápanyagokban gazdag ételeket, és engedjük, hogy válasszon. Az étvágy és a növekedés mindenképp lelassul majd az első évhez képest, így nem fog annyit enni, mint korábban. Ebben a korban már nincs szükség pépes ételekre. Sőt mi több, érdemes minél különbözőbb állagú ételekkel etetni, ez ugyanis a rágás és nyelés által fejleszti orális képességeit, s kitágítja számára az elfogadható ízek skáláját. Hadd válasszon azok közül, amiket az egész család eszik, csupán a sót hagyjuk ki az étrendjéből.

Gyors tipp:

Ne izguljuk túl az ebédidőt! Felejtsük el a „Nézd csak a nővéredet; milyen szépen eszi a zöldségeket!” féle megjegyzéseket. Ha nyomást helyezünk a gyerekre, az könnyedén étkezési problémákhoz vezethet. Majd eszik, amikor éhes. Ha az étkezések társaságban zajlanak, a gyermek jobb étkezési szokásokat tanulhat. Próbáljunk meg legalább napi egyszer közösen étkezni a családdal. Csupán ne várjuk el, hogy végig velünk maradjon – néhány percnél többet nem érdemes számítani a társaságára, az a néhány perc azonban fontos, hogy lássa, ő is része a családi eseménynek.

Sütik elfogadása