Játékötletek a korai fejlesztéshez

Cheryl Lock

Rengeteg babajáték és tevékenység képes serkenteni a kicsik fejlődését. A hangos felolvasás mellett, próbáljuk ki az alábbi ötleteket a pici kognitív fejlődése érdekében, amelyek egy-egy érzékszervre koncentrálva elősegítik a biztonságos és aktív játszást!

Látás

Keressünk olyan játékokat, amelyek vizuális stimulációt keltenek csemeténkben. Próbáljunk meg olyan, egyszerű formájú tárgyakat találni, amelyek élénk színűek és könnyen lehet velük játszani.

Ebben a korban a babák élvezettel nézegetik magukat, így hát arcképekről készült fotókat és biztonságos (törhetetlen) tükröt is a kezébe adhatunk!

Hallás

A babák hallása szintén fejlődésben van, tehát az olyan egyszerű játékok, amelyek hangokat bocsájtanak ki, úgyszintén jók lehetnek a kicsinek. A redős kötésű könyvek, vagy a csörgő játékok kitűnő választások lehetnek!

Érintés

A gyerekek érintésekkel fedezik fel a világot, így hát miért is ne mutatnánk be gyermekünknek új és izgalmas anyagokat? Rengeteg olyan játék, könyv vagy akár egyszerű háztartási eszköz áll rendelkezésünkre, amelyek különböző tapintási élményt nyújtanak a puhától és bársonyostól a szőrös át és az érdesig, vagy bolyhosig.

A babajátékok kiválasztásánál az alábbi dolgokat tartsuk észbe:

Válasszunk élénk játékokat

Most még nem agyfejlesztő játékokra van szüksége a picinek! Próbáljunk meg olyan játékokat választani, amelyeket a baba könnyen meg tud fogni, a szájába is veheti és zajkeltésre is használhatja.

Első a biztonság!

Kisbabánkat illetően sosem lehetünk elég körültekintőek. Ebben az időszakban a picik még mindent a szájukkal tesztelnek, épp ezért a játékaik nem lehetnek olyan kicsik, hogy lenyelhessék azokat, illetve ne lehessen azokat darabokra szedni!

Kétszer is ellenőrizzük le, hogy a játékoknak nincsenek-e éles széleik és nem törnek-e le, vagy törnek darabokra könnyedén. Emellett válasszunk olyan játékokat, amelyek borítása nem okoz mérgezést, ólommentes és könnyen tisztítható!

Kövessük a kicsi fejlődését

Gyermekünk fejlődésével és korának előrehaladtával az őt érdeklő játékok is megváltoznak. Kövessük őt és igazodjunk hozzá, amint elmerül a játék és a játszás világában!

Sütik elfogadása