Hogyan tegyük a játékidőt még jobbá?

Caitlin Boyle

Az egyik ok, amiért jó szülőnek lenni, hogy újból gyerekként játszhatunk. A csemeténkkel játszani kész felfordulás, azonban jóval több áll mögötte, mint csupán szórakozás.

Ezek a játékidők segítik a fontos motoros, illetve kognitív készségek fejlesztését, valamint hozzájárulnak ahhoz is, hogy a kicsi felfedezze a környezetét, az őt körülvevő világot.

Íme három módszer arra, hogy hogyan vihetünk még többet gyermekünk játékidejébe!

1. Fejlesszük a fantáziáját!

Bátorítsuk gyermekünket képzelőerejének fejlesztésére, amivel egy olyan gazdag és csodálatos világot hozhat létre, amely alapból nem létezik a játszószobájában. Erődöket építhetünk párnákból és takarókból, énekelhetünk egy mikrofonnak kinevezett fakanálba, vagy teadélutánt rendezhetünk a plüss állatoknak; - ezek mind-mind klasszikus példák a képzelőerő fejlesztéséhez.

Szintén hasonló játék lehet, ha „nyitott” kérdéseket teszünk fel csemeténknek. Valahogy így: „Mi lenne, ha a kanapénk egy hajó volna?” vagy „Szeretnél bábszínházat készíteni a babáiddal?” Meg fogunk lepődni, hogy milyen válaszokkal rukkol elő a kicsi!

2. Kerüljük a zsúfoltságot!

A lehető legtöbb játékkal elhalmozni szemünk fényét nem feltétlenül a legjobb, amit tehetünk. Ha a csöppség játéktere túlzsúfolt, azt túlterheltnek érezheti, és elveszíti a figyelmét.

Tartsuk a játékok egy részét egy szekrényben, és minden héten cseréljük le a „régieket-újra”. Meglepő lesz, mennyire fogja értékelni a kis műanyag zongoráját, miután pár napig hanyagolta azt.

3. Engedjük kibontakozni!

Jó, ha önálló játékra bátorítjuk a gyermeket, miközben fél szemmel figyeljük őt, hiszen rengeteg érték rejlik ezekben a tevékenységekben. A független játékok segítik a kicsit, hogy önállósodjon, és a kreativitást is fejleszti.

Amikor együtt játszunk vele, figyeljünk arra, hogy megadjuk számára a lehetőséget a játékidő irányítására. Sok anyukánál előfordul, hogy úgy érzik, nekik kell beszélniük egész idő alatt, pedig nagyon fontos, hogy adjunk teret a picinek is. Meg is fogunk lepődni, hogy miket tud mondani már a gyermek, ha hagyjuk.

Sütik elfogadása