Hogyan segítsük elő gyermekünk finommotoros készségeit?

Suzanne Dixon

Gyakori használatának köszönhetően, csemeténk kézügyessége mostmár egyre ügyesebb és precízebb. Szemei és kezei egyszerre kezdenek dolgozni, ami csodálatos alkotások elkészítésére ad számára lehetőséget.

Amikor az egyik keze dolgozik, akkor a másik is ugyanazt csinálja. Az idegrendszer fejlődésével ez az ún. „tükörhatás” eltűnik. Ebben a korban gyerkőcünk még mindkét kezét egyformán használja, azonban lassan hamarosan megmutatkozik, hogy jobb- vagy balkezes. Figyeljük meg, melyik kezét használja szívesebben evés vagy színezés közben: valószínűleg az lesz a domináns oldal. A lábaknál ugyanez a helyzet: nézzük meg, melyik lábbal rúgja a labdát! Íme pár tipp, hogyan fejlesszük gyermekünk mozgáskoordinációját:

1. Vonjuk bele az öltözködésbe!

Kezdjük el felhúzni a zipzárat és hagyjuk, hogy ő fejezze be! Engedjük gyakorolni a begombolást is. Bár ezek nagy kihívások, azonban hamarosan látni fogjuk a fejlődést.

2. Engedjük, hogy gyakran használja az evőeszközöket!

Kisbabánk immáron elsajátította a kanállal és villával való étkezés csínját-bínját. A késhasználat még mindig okozhat problémákat, de ha könnyű ételeken engedjük a gyakorlást, gyorsan ráérez a fogására.

3. Játsszunk a vízzel!

Adjunk lehetőséget arra, hogy csemeténk kiélje "öntözgető képességeit" a kádban, illetve egy vízcsap közelében. Ha belejött abba, hogy egyik pohárból a másikba ügyesen áttölti a folyadékot, engedjük, hogy az étkezőasztalnál is érvényesítse az elsajátított képességet és kitölthesse magának az ivóvizet!

4. Kreatívkodjunk!

Gyermekünk jobbkezessége leginkább zsírkrétával, vagy színesceruzával való rajzolás illetve színezés közben mutatkozik meg (persze felnőtt felügyelete mellett).

Várjuk meg, hogy kezébe vegyen egy zsírkrétát, amelyet először ökléből, később ujjaiból mozgat. Öt éves korára bizonyára már elsajátította a "háromujjas" fogástechnikát. Gyerkőcünk kusza vonalai értelmet kezdenek nyerni. Hamarosan köröket is meg tud rajzolni, így már egy emberi alakzatot is össze tud rakni. Először csak pálcikaembereket látunk majd, ez azonban ugyanúgy elismerésre méltó lépés!

5. Gyakoroljuk a tollforgatást!

Mutassunk gyermekünknek vonalakat és alakzatokat, melyeket lemásolhat. Eleinte lehetséges, hogy csak a vízszinteseket és függőlegeseket lesz képes rajzolni, de ez csak egy csodálatos folyamat kezdete: megtanulja, hogyan vesse papírra gondolatait!

Sütik elfogadása