A tipegővé válás útja

Cheryl Lock

Nagy nap az, amikor babánk először megteszi első lépéseit. Amikor a kúszás-mászás átvált babajárásba, gyermekünk úton van afelé, hogy igazi kis tipegő váljon belőle.

Habár minden gyermek a saját tempója szerint halad, a legtöbbjük mégis 8 hónapos kora körül már mászik, és 9 illetve 17 hónapos kora között pedig elindul.

Ne feledjük, hogy van akiknél a négykézláb kúszó fázis teljesen kimarad. Ilyen esetekben, a baba leginkább a hasán vagy a popsiján csúszkál körbe, és a végtagjait használja az előrejutáshoz.

A csúszkálás teljesen normális és erősíti azokat az izmokat, amelyeket hamarosan a baba a járáshoz fog használni. A kúszó-mászó periódust igencsak gyorsan a felállást próbálgató időszak váltja fel. Ha babánk elsajátította ezt a képességet, fontos, hogy megmutassuk neki, hogyan is kell helyesen behajlítani térdeinket, így könnyen tud majd állóból-ülő helyzetet váltani.

Amikor az állás már stabilan megy, a következő szint a lépések megtétele. Fogjuk meg a kezecskéit, vagy hagyjuk, hogy a bútorokba kapaszkodjon mindaddig, amíg lépései magabiztossá nem válnak.

Amikor már szó szerint kényelmesen teszi meg lépéseit, magabiztossága is fokozódik és mielőtt észbe kapnánk, a babánk már járni fog!

Sütik elfogadása