A kisgyermekek fejlődése 21-23 hónapos korban

A kisgyermek lassan belép második életévébe! A következőkből megtudhatod, hogy hogyan nyújthatsz támaszt csöppségednek a 21-23 hónapos kor izgalmas változásai közepette.

Az utóbbi pár hónapban örömmel követtük csöppségünk egyre fejlettebb koordinációját, egyre nagyobb figyelmét és a világ egyre jobb megértését. A 21. hónaphoz érve ezek a képességek még tovább finomodnak.

Kb. ebben a korban erősödnek a tipegő önállósodási törekvései. Támogassuk ebben! Addig, amíg biztonságban van, hadd próbálgassa a szárnyait, pl. mosson egyedül fogat, vagy hozza oda a saját tárgyait.

A játék kemény munka

Ebben a korban a játék a kisgyermek legfontosabb tevékenysége és a világhoz való viszonyulásának fő színtere. Igaz még ő áll univerzuma középpontjában, lassan elsajátítja azokat a készségeket, amelyek később szociálisan éretté teszik. Az alábbi tippek segítségével hozzuk ki a legtöbbet önállóságra való törekvéséből:

Adjunk neki utasításokat

A jó hír, hogy tipegőnk kezdi érteni az egyszerű utasításokat, amely érdekesebbé teszi a vele való játékot. Gyakoroljuk a két részből álló utasítások adását, mint pl.: „Rúgj bele a labdába és fuss ide anyához!” vagy „Vedd fel a játékokat és tedd bele ebbe a dobozba!”

Ösztönözzük az imitálást

ilyen idős korukban a gyermekek imádják leutánozni, amit a felnőttek csinálnak, mint pl. a söprést vagy a levelek összegereblyézését. Adhatunk a kicsinek saját seprűt vagy gereblyét, hogy segítsen nekünk. Aztán megmutathatjuk neki, hogy hogyan fektesse le a kedvenc plüssét úgy, ahogy mi őt szoktuk.

Vigyük sokat a szabadba

A kisgyermek a szabadban szaladgálhat, mászhat és ugrálhat – ezek mind szükségesek a még jobb koordináció kifejlődéséhez. Ebben a korban játékosabbak a gyerekek, ezért adjunk nekik egy kis hátizsákot és menjünk velük sokat a játszótérre és a parkba. De miközben ide-oda szaladgálnak, mindig figyeljünk arra, hogy biztonságban legyenek.

Hívjunk át más anyukákat és gyerekeket játszani

Persze tipegőnk valószínűleg még magával lesz elfoglalva, de ne adjuk fel a vendégeskedést, mivel úgy tanulhatja meg legjobban a szociális érintkezést, ha más gyerekekkel találkozik. Addig, amíg mindenki biztonságban van, hadd oldják meg maguk között, hogyan lehet együtt lenni, még akkor is, ha még inkább egymás mellett, nem pedig egymással játszanak.

Sütik elfogadása