A babák fejlődése 15 és 18 hónapos kor között

Cheryl Lock

A kisbabából immár tipegő cseperedett, és egyre inkább körvonalazódik egy önálló személyiség. Imád minket utánozni, bújócskázni, és elismerésben részesülni. Tudj meg még többet a következő hónapokban várható varázslatos eseményekről.

A tipegő 15 és 18 hónapos kora között hatalmas fejlődésen esik át, amint befogadja az őt körülvevő látványokat és hangokat. Gondosan megfigyel és alaposan tanulmányoz mindent, utánozza a környezetében lévőket, és lassan arra is rájön, hogy amikor elbúcsúzunk tőle távollétünk nem tart örökké. Hihetetlen kíváncsisága és a rohamosan fejlődő fizikai képességei együtt már potenciális veszélyek forrása, ezért mindenképp tegyük otthonunkat ‘tipegő-biztossá’.

Ebben az életkorban az önállósági törekvések váltakoznak a majomszeretettel. Mivel a tipegő maga áll univerzuma középpontjában, nehezen fogadja el, amikor nem minden figyelem rá összpontosul. A dolgok megosztása még idegen fogalom számára, és játékaihoz általában görcsösen ragaszkodik. Emiatt ne aggódjunk, hiszen folyamatosan tanul. A következőket tehetjük, hogy gyermekünk egészséges fejlődését segítsük:

Figyeljünk oda saját viselkedésünkre!

Az utánzás a tanulásnak és a viselkedés fejlődésének szerves részét képezi. Ebben a korban gyermekünk mesterien imitál, és bennünket utánozva tanul. Vigyázzunk arra, hogy mit mondunk és teszünk, mivel tipegőnk nagy valószínűséggel leutánozza! Most jött el az ideje annak, hogy átgondoljuk: mi az, amit jobb, ha a gyerekfül nem hall!

Töltsünk rövidebb időszakokat távol egymástól!

Van olyan tipegő, aki még most is szeparációs szorongást érez, de fokozatosan egyre kevésbé fogja megviselni, ha szüleitől távol kell lennie. Idővel a rövidebb távollétek hozzájárulnak az önállóság kialakulásához, azonban mindig szóljunk a kicsinek, mielőtt elmegyünk! Soha ne titokban menjünk el otthonról, és megnyugtatásul mindig mondjuk meg neki, hogy nemsokára visszajövünk.

Engedjük meg, hogy legyenek ‛saját’ játékai!

Ilyen korban sok tipegő képtelen megválni játékaitól. Mivel gyermekünk lehet, hogy őrzi a sajátjának vélt területét, segíthet, ha néhány játékot kiválasztunk, ami ‘csak az övé’ és senki más nem játszhat vele. Ezáltal úgy érzi, hogy több hatalma van saját világa fölött.

Utasítsuk el a fizikai agressziót!

Ebben az életkorban a kisgyermek még nem tudja, hogyan kell kontrollálnia mérgét, és jellemzően verekedéssel fakad ki más gyerekek ellen. Tartsuk kordában ezt a tendenciát úgy, hogy közbeavatkozunk, és határozottan ennyit mondunk: “Nem ütünk!” Ezután tereljük figyelmét pozitív játék felé.

Dicsérjük a helyes viselkedést!

Amikor az ilyen korú tipegők különleges dolgokat hajtanak végre, általában megállnak és nézik, hogy észrevettük-e. Ha észrevettük, nagyon dicsérjük meg érte! Lelkes támogatásunkkal gyermekünket a helyes viselkedésre ösztönözzük. Mindig tudassuk vele, hogy mennyi mindent megtanult!

Sütik elfogadása