Nicsak, ki beszél! Most már mondatokban!

Gondoljunk bele egy pillanatra! Nézzük meg bármelyik mondatot akár ebben a cikkben, és figyeljük meg, mennyi különböző szórend található benne. Kétség nem fér hozzá, a nyelvtanulás komoly próbatétel. Azonban érdekes módon van pár olyan nyelvtani hiba, melyet gyermekünk soha nem fog elkövetni, mivel már azelőtt elsajátította a nyelvtan alapjainak egy részét, mielőtt még elkezdte volna kombinálni a szavakat.

A pici mondatainak kezdete

Az, hogy egy baba mikor kezd el beszélni, nagyon változó. Néhány 2 éves olyan mondatokat használ, amelyek már tartalmaznak igét, sőt határozószavakat és mellékneveket is, míg mások, - bár már ismernek szavakat, - de nem tudnak még összetenni belőlük kettőt-hármat. A nagy feladat ebben a korban a szavak egymásba fűzése. „Megyünk a boltba.” „Az egy szép ruha.” „Szeretném azt, tetszik nekem.” Mi gyermekünk leghosszabb kifejezése/mondata? Ahogy nő, ez egyre hosszabb lesz. A közös meseolvasás vagy képeskönyv nézegetés és a képekről való beszélgetés, fejleszti a kicsi beszédkészségét. Ne lepődjünk meg azon sem, ha gyermekünk egyszercsak elkezd velünk együtt „olvasni” a könyvet, mivel remekül meg tudja jegyezni az ismerős történeteket. Kérjük meg, hogy meséljen a kis dolgairól. Segítsünk neki kiegészíteni és összekötni gondolatait, ez nagyon fontos ilyenkor. A következő lépés a múltról es a jövőről való beszélgetés lesz.

Figyelem: ha gyermekünk ebben a korban csak nagyon kevés szót ismer és nem rakja össze a szavakat, akkor forduljunk orvoshoz!

Sütik elfogadása