5 játékos- és fejlesztő tevékenység

Stephanie Elliot

Amikor egy három hónapos kisbabára ébredünk reggelenként, napról-napra azt tapasztaljuk, hogy játékossága egyre szembetűnőbb. Folyamatosan próbál velünk kommunikálni, gügyög, gagyog, és mosolyog, amikor megpillantja az arcunkat és hallja a hangunkat. Íme, néhány módszer arra, hogyan segíthet az együtt eltöltött játékidő a fontos készségek elsajátításában.

1. Mozgás

Ebben a szakaszban a pocakon töltött idő rendkívül fontos, így hát minden nap végeztessük el ezt a gyakorlatot a picivel. Maradjunk mindvégig mellette és hagyjuk, hadd dolgozzanak azok az aprócska izmok!

Hogy még izgalmasabbá tegyük ezt a tevékenységet, helyezzünk el vele szemben egy színes játékot; amíg nem tudja még elérni a játékot, addig nagyon élvezi a szép, világos színek csodálatát. Azok a játékok, amelyek muzsikálnak, esetleg világítanak is egyben, roppant szórakoztatóak tudnak lenni. Azonban ne vigyük ezeket túlzásba, mert túl sok ingert generálhatunk ezzel. Ő még mindig nagyon pici, ezért mutassunk be neki mindent szépen, lassan és figyeljük meg a reakcióit!

2. Nicsak, ki van ott?

Mutassuk be a kicsinek a „babát a tükörben” , aki pont úgy néz ki, mint ő!

A csecsemők nagyon szeretik tanulmányozni a tükörképüket és órákig képesek nézegetni saját arcvonásaikat újra és újra, anélkül, hogy megunnák azt. Helyezzünk egy tükröt a kiságyba, azonban mindenképp győződjünk meg arról, hogy törhetetlen! Ha együtt nézünk tükörbe, mutassuk meg neki hol a szeme, a szája, az orrocskája és a fülecskéi.

3. Énekeljünk és mozogjunk

Kezeivel finoman tapsolva mondjunk mondókákat, vagy énekeljünk a babának. A mi hangunk a legfontosabb hang számára a világon, így hát bármit is éneklünk, az zene lesz füleinek.

4. Az olvasás szabályai

Ha még nem kezdtünk el felolvasni a kicsinek, itt az ideje, hogy elkezdjük! A nagy, színes és kontrasztos borítójú könyvekre talán jobban reagál, mivel ezeket könnyebben meglátja.

5. Játékkövető

Segítsünk csemeténknek összpontosító képességének fejlesztésében! Tegyük le a földre és helyezzünk egy játéktárgyat tőle körülbelül 15 centiméterre. Mozgassuk lassan jobbról-balra, majd balról-jobbra és hagyjuk, hogy szemmel kövesse a játékot!

Miközben élvezettel játszunk együtt a babával, rengeteget halad előre, és fejlődésének újabb és újabb állomásaihoz érkezik.

Sütik elfogadása