5 dolog amivel számolnunk kell, amikor kisbabánk elindul

Cheryl Lock

A tipegők teljesen más aspektusból szemlélik a világot, mint mi. Az ő szemszögükből nézve már pusztán az, hogy felálltak, óriási fejlődést indít be a motoros és szellemi képességeiket illetően.

Íme 5 olyan dolog, amit egyre gyakrabban fog gyermekünk „elkövetni” abból adódóan, hogy elsajátította a járást.

1.Futás

A legtöbb baba 9 és 17 hónapos kora között tanul meg segítség nélkül járni, így mire eléri a 18 hónapos kort, már úgy fog járni-kelni a lakásban, mint egy kis cirkáló. Ez azt is jelenti egyben, otthonunkat biztonságossá kell alakítanunk ahhoz, hogy balesetmentesen közlekedhessen benne.

Ne feledjük: 6 hónappal a járás megtanulása után valószínűleg képes lesz futni is, szóval készítsük elő a sportcipőnket!

2.Mászás

Nem sokkal a futás felfedezése után, kicsink egy teljesen új elfoglaltságot fog majd felfedezni: a mászást.

A „fel” talán az új kedvenc szava lesz, és a lakás minden egyes része remek lehetőséget kínál az új aktivitás gyakorlására. A bútorokon és a lépcsőkön át egészen a kutyáig és a lábainkig.

Ilyenkor érdemes utánanéznünk mindazoknak a lehetőségeknek, amelyeknek köszönhetően kicsink kiélheti mászási hajlamait. Remek opció lehet például a beltéri „dzsungel játszótér”, vagy akár a lépcső! Egy pillanatra sem feledkezhetünk meg azonban arról, hogy mindig a közelében kell maradnunk!

3.Barátkozás

Még ha korábban volt is alkalma gyerekek közt játszani, nem biztos hogy azonnal fogja tudni gyermekünk, hogy mihez kezdjen egy játszótárssal. Ez azonban hamar megváltozik pár hónap leforgása alatt. Tartsuk szemmel, hogy gyermekünk odafigyel pajtására és együttműködik vele!

Talán még nem készült fel arra, hogy kezdeményezzen, vagy megossza a kis játékait, de már jó úton halad mindezek felé!

4.Fantáziajáték

Ez fontos szerepet játszik gyermekeink fejlődésében és képzeletvilágában. 18 és 24 hónapos koruk között ez a típusú elfoglaltság meghatározó lesz az életükben. Ez idő tájt talán azon kapjuk gyermekünket, hogy plüss állataihoz gügyög majd, vagy épp a babáit eteti. Bátorítsuk, hogy használja fantáziáját és játszon jelmezekkel, babaházakkal vagy akár játék ételekkel!

5.Beszéd

A baba beszédkészsége gyorsan fejlődik ki, valahol 18 és 21 hónap között. Míg azelőtt talán csak gügyögni és utánozni volt képes minket, ebben a korban azonban már megjelenik a rövid mondatok használata, mint például a „készen vagyok”, vagy az ehhez hasonlók.

Játsszunk velük olyan játékokat, amelyek segítenek a beszéd elsajátításában, például telefonosat vagy könyvolvasósat.

Emlékezzünk arra, hogy számost dolog történik babánkkal a 18. és a 21. hónap között. Amíg meglepve állunk a tény előtt, hogy már jár, beszélni kezd és hogy milyen gyorsan nő, gondoljunk arra, hogy ezek a mérföldkövek jelentik, hogy jó úton halad és gyönyörűen fejlődik!

Sütik elfogadása