4 tipp, melyek segítenek a baba beszédkészségének fejlesztésében

Rachel Morris

Mielőtt észbe kapunk, gyermekünk gügyögése már óvodás szintű csevegéssé fog fejlődni. Míg ő ezt a mérföldkövet a saját ritmusában fogja elérni - egyszerűen azzal, hogy figyel, hallgat és kommunikál velünk - mi magunk is elősegíthetjük beszédkészségének fejlődését, az alábbi 4 tipp segítségével!

1. Folyamatosan beszélgessünk (még akkor is, ha az egyoldalú)

Ebben a fiatal korban, az állandó beszélgetés remek alkalom gyermekünk szókincsének fejlesztése céljából. Beszéljünk hozzá egész nap, a házimunkáról is akár, még akkor is, ha butaságnak hangzik. Meséljünk neki a tésztáról, amit főzünk, a ruhák színéről, amit éppen hajtogatunk, vagy a cipőről, ami mellett elhaladunk az áruházban. Habár válaszolni még nem tud, mégis mindig meghallgat minket és többet meg is ért, mint amennyit gondolnánk.

2. Összpontosítsunk a beszédfejlesztésre meseolvasáskor!

A mesemondásnak igen fontos szerepe van gyermekünk beszédkészségének fejlődésében. Az olvasás feltár előtte egy új világot, és a képek nézegetése pedig segít neki megérteni azt, hogy mindennek van neve.

Mutassunk például a képen látható kocsira és mondjuk hangosan „autó”, majd biztassuk gyermekünket, hogy ismételje utánunk.

3. Segítsünk neki a kiejtésben!

Gyermekünk első szavai valószínűleg nem lesznek igazi szavak. Például számára a „szisza” jelentheti majd a „cicát”.

Fontos hogy felismerjük ezeket a szavakat, de álljunk ellen a kísértésnek és ne használjuk őket, mialatt beszélünk a picihez – akármennyire is imádni valónak találjuk. Helyette, amikor válaszolgatunk neki, mondjuk ki helyesen az adott szót, míg végül megtanulja majd helyesen kimondani azokat.

4. Kommentáljuk a babával történő eseményeket, hogy fejlődjön az asszociációs készsége!

Az első év végére gyermekünk talán mutogatással fog kommunikálni, vagy egyből azzal, hogy elkezd mászni afelé, amit tudomásunkra szeretne adni.

Buzdítsuk gyermekünket abban, amit csinál és növeljük szókincsét úgy, hogy kommentáljuk közben azt, amit épp tesz. Ha látjuk például, hogy a cumisüvege felé nyúl, kérdezzük meg tőle, hogy: „a cumisüvegedet szeretnéd?” Ez segíteni fog neki a tárgyhoz kötni a nevet, és előbb vagy utóbb be fogja fejezni a mutogatást és helyette a nevén fogja nevezni a dolgokat!

Sütik elfogadása