Idegenek között is biztonságban és kényelemben

Cheryl Lock A kisbabát a pocakban töltött kilenc hónap – és valószínűleg életének első pár hete során is csak néhány ember vette körül, ezért nem meglepő, ha idegenek láttán sírni kezd, vagy zaklatottá válik. Ennek ellenére fontos vele megtanítanunk, hogy különböző élethelyzetekben biztonságban érezze magát, hiszen előbb-utóbb el fogjuk vinni az orvoshoz, be fogjuk mutatni a családtagoknak, és jobb, ha ilyenkor nem csak csitítgatással telik az idő!

A következő tanácsok segíthetnek abban, hogy a baba nyugodtabb legyen, ha épp nem a mi karunkban van.

1. Az alapvető információk megosztása

A legtöbb kisbaba az idegentől való félelemében sírva fakad. Ezért mondjuk el a látogatóknak, hogy milyen szokásaink vannak, amelyektől kényelemben érzi magát a baba! Kérjük meg őket, hogy próbálják ezeket utánunk csinálni!

Például, ha a baba egy adott testhelyzetben szeret ölben lenni, mutassuk meg a látogatóknak, hogyan tartsák. Különösen az újszülött baba számára fontos szeretetet és nyugalmat sugallnunk, hogy biztonságban és jól érezze magát.

2. Legyenek rituáléink!

Hét és tizenkét hónapos kor között előfordulhat, hogy felerősödik a babákban az idegenektől való félelem. Legyen egy kis rituálénk, amelyből a baba megérti, hogy miután megismertettük valakivel mindig visszajövünk hozzá.

Fontos, hogy ne kerítsünk nagy feneket a búcsúzásnak! Minél jobban elhúzódik a búcsúzkodás, annál feldúltabb lesz a baba.

3. Tartsunk ki elhatározásunk mellett!

Miután előkészítettük a terepet az új emberek bemutatásához (a látogatóknak elmondtuk, hogyan érzi magát legkomfortosabban a baba, és kialakítottunk egy búcsúzási rituálét), tartsunk ki elhatározásunk mellett!

Talán ez a legnehezebb. Mire a baba betölti az első évét, nem akarja, hogy otthagyjuk: egyszerűen szereti a társaságunkat! Még akkor is, ha jól érzi magát egy új környezetben, új emberekkel, jobban szereti, ha mi is ott vagyunk vele. Ekkor kell erősnek maradnunk! Legyünk türelmesek és nyugtassuk meg, hogy minden rendben lesz, és semmiképpen ne húzzuk el a búcsúzkodást!

Sütik elfogadása