3 módszer, melyekkel besegíthetünk a baba fejlődésébe

Katie Murray

Kisbabánk maga a csoda! A világ felfedezése iránti vágya szinte feltartózhatatlan. S noha nem úgy fest, mint akinek segítségre volna szüksége új képességeinek tökéletesítéséhez, azért egy kis szülői irányítás nem árthat, nem igaz?

1. Kúszás-mászás

A 8. hónap tájékán a kicsi nagy valószínűséggel folyamatos mozgásban van. Ringatózik előre-hátra, felül és már igen közel lehet a mászáshoz – mindezek a lépések jelentős mozgásszervi fejlődésnek tekinthetőek.

Meg fogja tanulni, hogyan koncentráljon arra az irányra, amerre menni szeretne, és hogyan kússzon-másszon el oda. Mindehhez kezeinek és lábainak összehangolására van szükség, valamint arra, hogy apró kezeit lenyomja a talajra és ezzel tolja magát előrefelé.

Mivel segíthetjük őt? Üljünk le a földre gyermekünkkel. Helyezzük le magunk elé a kicsi kedvenc játékát, vagy szólítgassuk őt a nevén újra és újra, hogy magunkhoz csalogassuk. Ezzel ügyesen fejleszthető a baba koordinációs készsége.

Amikor a kicsi már mászik, készítsünk neki egy „akadálypályát” párnákból és egyéb tárgyakból. Ez segít számára megtanulni, hogyan mozogjon egyik oldalról a másikra, így tovább fokozhatjuk motoros készségeinek fejlődését.

2. Kíváncsiság

Ez a rengeteg mozgás kíváncsivá teszi majd a babát az új dolgok iránt, melyeket lát és megtapogat. Segítségével megtanulja mindennek a nevét és szerepét.

Mit tehetünk? Engedjük, hogy gyermekünk biztonságosan fölfedezhesse a környezetét! Fejlődését elősegíthetjük azzal, hogy összegyűjtünk olyan használati tárgyakat, melyeket gyermekünk érdekesnek találhat: például egy fakanalat vagy műanyag dobozokat, amelyeket egymásba lehet rakni.

Ne felejtsük el, hogy a kicsi szinte mindent a szájához fog emelni, ezért győződjünk meg arról, hogy a rögtönzött játékok nem jelentenek fulladás veszélyt!

3. Kis könyvmolyok

Noha gyermekünk még egy darabig nem fog beszélni, azonban a könyvek és az olvasás megismertetése nem kezdődhet el túl korán. Az olvasás segít gyermekünknek a nyelvi készségek elsajátításában és szókincsének bővítésében, illetve megalapozza a későbbi írás-olvasást is.

Az olvasás emellett fejleszti a szövegértési- és memória készségeket is, szóval kezdjük el már csecsemőkorban!

Mit tegyünk? Vegyük ölünkbe a babát és engedjük neki, hogy foglalkozhasson a könyvvel, miközben olvasunk. Ez remek kezdet a gyerekeknek ebben a korban. Mutassuk meg neki, hogyan kell kinyitni a könyvet és engedjük, hogy rámutasson vagy rácsapjon az oldalakra.

Ne számítsunk arra, hogy gyermekünk órákig képes lesz majd egyhelyben ülni. Azonban fontos tudni, hogy ez az egyszerű mozzanat egy életre szóló olvasási vágyat indíthat el benne. A kicsi fejlődése egyszerűen bámulatos; érdemes esetleg lejegyezni annak főbb állomásait. Egy napon majd élvezettel nézegethetjük vissza közösen mindazt, ami ebben az időszakban történt vele!

Sütik elfogadása