5 módszer arra, hogyan segítsünk a babának a beszéd elsajátításában

Kate Conaway

Miután gyermekünk elérte a 12 hónapos kort, lassan elindul a „beszélő tipegők” útján. Mialatt gyermekünk beszéde fejlődik, fontos, hogy ne hasonlítsuk össze más baba képességeivel! Minden gyerek beszédkészsége eltérő ütemben fejlődik, viselkedésük is különbözik egymásétól. Néhány gyermek - annak ellenére, hogy betöltötte az 1 éves kort, - nem feltétlenül beszél annyit, mint társaik.

Ettől függetlenül most bemutatunk 5 olyan dolgot, ami segíthet abban, hogy buzdítani tudjuk gyermekünket a szavak ízlelgetésében:

Indulhat a gügyögés-gagyogás!

1. Szerepjáték

A legtöbb gyerek nagyjából 50 szót ismer, mire eléri a 2 éves kort. Sokan közülük képesek 2 szavas kis mondatokkal is képesek kommunikálni. Az utánzás a gyerekek számára a legfontosabb tanulási módszer. Játszhatunk velük úgy, hogy párbeszédes feladatot adunk nekik, mint például egy telefonálás eljátszása, amit élvezettel fog utánozni.

Egy étterem imitálása plüss állatokból és játék ételekből is egy olyan játék, ami beszédrre buzdítja majd gyermekünket, továbbá eljátszhatunk játékpénztárgéppel egy bevásárlást is. Próbáljunk korlátlan játékidőt biztosítani gyermekünk számára minden nap, hogy minél kreatívabb lehessen. Le leszünk nyűgözve, mikor látjuk ahogyan rendezgeti a játékait és csacsog is velük.

2. Olvassunk együtt!

Próbáljunk meg naponta legalább egy-két könyvet hangosan felolvasni nekik. Ellátogathatunk rendszeresen együtt egy könyvtárba is.

Miközben olvasunk, kérjük meg, hogy segítsen az oldalak lapozásában. Mutassunk a képekre és tegyünk fel kérdéseket, ezzel bátorítva a beszédre („Mit mondott a kutyus?” vagy „Hol van a gazda?”). Ha beszerzünk egy új könyvet, olvassuk el neki ugyanazt a részt újra és újra. Meglepődve tapasztalhatjuk majd, milyen hamar kezd emlékezni gyermekünk a történetre – elképzelhető, hogy be fog kapcsolódni egyes részeknél és be is fejezi majd a mese hátra lévő részét. Idővel ösztökéljük arra, hogy „olvassa el” kedvenc történetét babáinak vagy plüss állatainak.

3. Beszéljünk gyermekünkhöz!

Tartsuk fenn minden nap a felnőtt hangon történő beszélgetéseket. Amikor gyermekünk átlépi az 1 éves kort, lecsökkenthetjük éles, magas hangszínünket és elkezdhetünk vele beszélni a mi mindennapi nyelvünkön. Elkezdi majd átvenni a kifejezéseket és utánozni fogja a hangokat amiket kiejtünk és valószínűleg el fog kezdeni beszélni is. Használjunk gesztusokat, amiket majd utánozni tud, ha nem jut eszébe a helyes szó.

4. Kérdezzünk!

Néhány 2 éves megkockáztat hosszabb mondatokat, amelyeket 2-3 szóból épít fel. Bátorítsuk ezekre úgy, hogy a nap folyamán kérdéseket teszünk fel neki (mint például: „Melyik játékot szeretnéd?” vagy „Ő kicsoda?”).

Habár „mondatuk” nem biztos, hogy helyes lesz, de többnyire rá fognak mutatni a lényegre. Kommunikáljunk velük folyamatosan, bólogassunk és mosolyogjuk még akkor is, ha válasza helytelen vagy abszurd.

5. Mutassunk be új szavakat

Nagy eséllyel, gyermekünk első szavai családi nevek, kedvenc játékai és háztartási gépek lesznek, amelyekkel naponta találkozik; de ilyen például a tej is. A legfontosabb dolog amire a beszédfejlesztés kapcsán emlékeznünk kell: a gyermekek meghallgatás és önálló gyakorlás útján tanulhatnak a legtöbbet.

Mutogassuk meg és meséljünk is nekik a számukra ismeretlen dolgokról, mint például a testrészek, a kéz és a láb, vagy a természetben előforduló dolgok: a madarak és a fák.

Mindenek felett pedig mókázzunk nagyokat!

Sütik elfogadása